E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13704
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Lauksaimnieki veiks iemaksas 5% apmērā pensiju apdrošināšanai par visu gadu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2018
Jeļena

Labdien! Ja pašnodarbinātais ir ZS īpašnieks un maksā UIEN, līdz šim maksāja sociālo nodokli no minimālās algas – katru ceturksni, tad tagad no 430,00 un vēl 5% klāt, vai kā citādi? Paldies!

A
atbild:
23. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Šogad ir palielināta minimālā alga, tādējādi arī obligātās sociālās iemaksas jāveic par katru mēnesi, kurā ienākumi no saimnieciskās darbības sasniedz 430 eiro. Tāpat kā līdz šim, iemaksas jāveic no brīvi izvēlētas nopelnītās ienākumu daļas, taču ne mazākas kā no 430 eiro.

Lai ilgtermiņā sekmētu saimnieciskās darbības veicēju sociālo aizsardzību, būs jāveic iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā. Vispārējā gadījumā tās jāveic no ienākumu daļas, kas nav mazāka par starpību, kas rodas, no faktiskajiem ienākumiem atņemot ienākumu daļu, no kuras sociālās iemaksas veiktas līdzšinējā kārtībā.

Gadījumā, ja ienākumi mēnesī ir mazāki par 430 eiro, sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā veic tikai no faktiskajiem ienākumiem.

Īpaša kārtība ir paredzēta sociālo iemaksu veikšanai pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no lauksaimnieciskās ražošanas ienākuma. Lauksaimniekiem būs jāaprēķina un jāveic sociālās iemaksas 5% apmērā pensiju apdrošināšanai par visu kalendāra gadu tikai vienu reizi – līdz nākamā gada 15. aprīlim.

Tātad līdz 2019. gada 15. aprīlim obligātās iemaksas 5% apmērā pensiju apdrošināšanai par 2018. gadu būs jāaprēķina no starpības starp 2018. gada ienākumiem un tā brīvi izraudzītā objekta, no kura gada laikā ir veiktas iemaksas.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas