E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13696
Lasīšanai: 3 minūtes
15
15

Amata pienākumus nosaka darba līgumā un/vai amata aprakstā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2018
Peteris

Kur var izlasīt amata aprakstu un prasības amatam – dežurants ar profesijas kodu 5419 11?

A
atbild:
23. janvārī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 28. pants nosaka, ka darba tiesiskās attiecības starp darba devēju un darba ņēmēju regulē darba līgums. Tas nozīmē, ka darba līgums ir dokuments, kurā tiek noteiktas darba devēja un darbinieka savstarpējās tiesības un pienākumi.

Parasti vispārīgs nolīgtā darba raksturojums tiek ietverts amata aprakstā. Amata aprakstu noformē kā atsevišķu dokumentu vai kā darba līguma pielikumu. Tajā ir ietverts:

  • darbinieka amata nosaukums;
  • amata vieta iestādes struktūrā un pakļautība;
  • darbinieka pienākumi;
  • kritēriji darba novērtēšanai;
  • darbinieka tiesības;
  • darbinieka atbildība;
  • darbinieka pilnvaras un kompetence, t.i., noteikumi, kas paredz situācijas, kad darbinieks pats pieņem lēmumus, kad konsultējas ar vadītāju un kad lēmumus pieņem vadītājs;
  • papildu nosacījumi, piemēram, nepieciešamība doties darījumu braucienos, darba veikšanas vieta, darba stundu skaits;
  • amata pienākumu veikšanai nepieciešamās prasības,

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 264 amats “dežurants” ar profesijas kodu 5419 11atbilst atsevišķajai grupai “5419 Citur neklasificēti apsardzes pakalpojumu jomas darbinieki”. Šai grupai piederošo visu profesiju aprakstā kā darba uzdevumi norādīti sekojoši: “Šīs atsevišķās grupas darbinieki patrulē pie ēkām, dienesta autostāvvietām, teritorijās un dienesta telpās, lai novērstu zādzības, vardarbību, apsargā īpašumu un materiālās vērtības no izlaupīšanas un uzbrukumiem, organizē uzņēmuma, tā īpašuma un personāla drošību un aizsardzību, nodrošina apsargājamo objektu noteikto darba dienas režīmu, šo objektu apmeklētāju, klientu un darbinieku drošību.”

Pēc Profesiju klasifikatora profesionālās darbības pamatuzdevumiem amatam “dežurants” varētu būt piemērojami šādi uzdevumi: organizēt uzņēmuma, tā īpašuma un personāla drošību un aizsardzību; nodrošināt caurlaižu režīmu apsargājamo objektu darbiniekiem un šo objektu apmeklētājiem; pārzināt apsargājamo objektu apsardzes un ugunsdrošības signalizāciju; uz centrālās apsardzes pults pieņemt informāciju no apsargājamiem objektiem par šo objektu operatīvo stāvokli, apstrādāt un pārbaudīt trauksmes signalizāciju, uzraudzīt apsargājamo objektu monitorus; patrulēt.

Konkrēti sava darba pienākumi Jums jāmeklē darba līgumā un amata aprakstā, atbilstoši amata pakļautībai vēršoties pie tiešā vadītāja.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas