E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13688
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Sociālā apdrošināšana pensijai atkarīga no nodokļa režīma

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2018
Marina

Labdien! Mana mamma sniegs uzraudzības pakalpojumus mūsu ģimenei – reģistrēsies kā saimnieciskās darbības veicējs. Nevaram nekādi saprast, kuru nodokļu režīmu viņai labāk izvēlēties. Lūdzu, pakonsultējiet mūs: pašnodarbinātajam jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējam un jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ja ienākumi mēnesī sasniedz minimālās algas apmēru, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Iedzīvotāju ienākuma nodokli aprēķina par gadu, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju no sekojošā gada 1. marta līdz 1. jūnijam. Ja ienākumi nepārsniedz minimālo algu un nav jāveic sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tad no kā veidojas pensijas kapitāls utt.? Persona drīkst pati maksāt sociālo nodokli 9%? Kādu nodokļu režīmu izvēlēties:

  • ja aukles darbs būs vienīgais iztikas avots – tātad ienākumi nav lieli – 187 eiro mēnesī;
  • ja cilvēkam ir 54 gadi – ir aktuāls nākotnes pensijas apmērs;
  • ja cilvēks vēlas sniegt ikgadējās ienākuma deklarācijas un saņemt atmaksu pat veselību, izglītību utt.;
  • ja vēlas apmeklēt ārstus un medicīniskos pakalpojumus saņemt ar valsts līdzfinansējumu.

Paldies!

A
atbild:
16. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskajai personai – bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējai, reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējai, iespējams izvēlēties vienu no šādiem nodokļu maksāšanas režīmiem:

  • iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) par ienākumiem no saimnieciskās darbības;
  • patentmaksa;
  • mikrouzņēmumu nodoklis.

Ja maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), likme ienākumam līdz 20 004 eiro gadā ir 20%.

Saimnieciskās darbības veicējam, kurš maksā vispārējo IIN, ir tiesības uz attaisnoto izdevumu deklarēšanu, lai atgūtu pārmaksāto nodokli. Taču atgūstamā nodokļa summa nevar pārsniegt taksācijas gada laikā samaksāto nodokli.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) ir jāveic, kad ienākums mēnesī sasniedz valstī noteikto minimālās algas apmēru – šogad 430 eiro. Pašnodarbinātajam likme ir 32,15%, un tā ietver visus apdrošināšanas veidus, arī veselības apdrošināšanu, un veido arī  apdrošināšanas stāžu pensijai un pensijas kapitālu.

Taču, ja ienākumi ir mazāki, saimnieciskās darbības veicējs no tiem maksā tikai iedzīvotāju ienākuma nodokli, bet no ikmēneša ienākuma ir jāmaksā 5% pensiju apdrošināšanai. Maksājums jāveic reizi ceturksnī līdz nākamā ceturkšņa 15. datumam. Ja ienākums mēnesī būs 187 eiro, iemaksas mēnesī – 9,35 eiro (ceturksnī – 28,05 eiro).

Lai noteiktu, kāda summa tiks reģistrēta pensijas kapitālam, tiek noteikts iemaksu objekts. Iemaksu likme pensiju apdrošināšanai šogad ir 24,50%. Pēc LV portāla aprēķiniem, ja aukles ienākums mēnesī ir 187 eiro, obligāto iemaksu objekts, no kura veiktas 5% iemaksas, ir 38,16 eiro (9,35 x 100 : 24,50). Pensijas kapitālam reģistrē 20% no šīs summas, kas ir 7,63 eiro mēnesī.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 786 pensijas kapitālu veido 20% no obligāto iemaksu objekta, ja persona nav fondēto pensiju shēmas dalībnieks. Ja persona ir fondēto pensiju shēmas dalībniece, tad pensijas kapitālu veido 14% no iemaksu objekta, bet fondēto pensiju shēmā nonāk 6% no iemaksu objekta.

Aukle var izvēlēties maksāt patentmaksu. Rīgā tā ir 100 eiro, ārpus Rīgas – 50 eiro. 67% no maksājuma ir sociālās iemaksas, 33% – iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Patentmaksas maksātāji ir sociāli apdrošināti pensijai un invaliditātei. Pensijas kapitāla noteikšanai jāaprēķina iemaksu objekts.

No samaksātajiem 100 eiro obligātās iemaksas ir 67 eiro. Iemaksu objekta aprēķinam ir formula, kurā ņem vērā obligāto iemaksu likmi 26,73% ( kas ir pensiju apdrošināšanas likme (24,50%) plus invaliditātes apdrošināšanas likme – 2,23%).  Pēc LV portāla aprēķina, iemaksu objekts, ja patentmaksa ir 100 eiro, būs 250,65 eiro. Ja pensijas kapitālam reģistrē 20% no iemaksu objekta, tad tas ir 50,13 eiro.

Patentmaksātājam nav tiesību uz attaisnoto izdevumu piemērošanu, nav veselības apdrošināšanas.

Vēl viena iespēja ir mikrouzņēmumu nodokļa režīms. Šo nodokli (15%) maksā no apgrozījuma (ieņēmumiem), 80% nodokļa nonāk valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā. Pensijas kapitālam reģistrē 20% no iemaksu objekta. Iemaksu objektu aprēķina, ņemot vērā MU apgrozījumu, darbinieku skaitu, faktiskos ienākumus. MUN maksātājam nav tiesību uz attaisnoto izdevumu piemērošanu, nav veselības apdrošināšanas.

Par katru no minētajiem nodokļu režīmiem skaidrojoša informācija ir Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā “Nodokļu maksāšanas režīmi no bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju ienākuma”.

Izvēli var izdarīt tikai pats nodokļu maksātājs.

Pensijai var pievienoties arī brīvprātīgi – persona, kura nav obligāti sociāli apdrošināta un kurai nav piešķirta valsts vecuma pensija saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”. Brīvprātīgo iemaksu objekts ir brīvprātīgi apdrošinātās personas izvēlēti līdzekļi, no kuriem aprēķina un veic brīvprātīgās iemaksas 2010. gada 12. oktobra MK noteikumos Nr. 976 par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas