E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13679
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Pašnodarbinātais apdrošināts pensijai, ja veiktas sociālās iemaksas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2018
Anita

Kā sakrāt pensijas gadus (darba stāžu), ja cilvēks ir pašnodarbināta persona, maksā nodokļus? Vai nodokļa maksāšanas gadi tiek iekļauti pensijas gados? Kā saņemt vecuma pensiju, pašreiz ieskaitīti tikai 12 gadi stāžā? Vai darba stāžā ieskaitīti arī bērna piedzimšanas gadi? Cik gadu? Bija dvīnīši.

A
atbild:
29. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātais ir sociāli apdrošināts, ja faktiski ir veicis sociālās apdrošināšanas iemaksas. Līdz ar to veidojas arī apdrošināšanas periodi pensijai.

Par kādu periodu un kādā apmērā ir reģistrēti darba ienākumi, no kuriem veiktas obligātās iemaksas, Jūs varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), jebkurā klientu apkalpošanas centrā.

Vienlaikus varēsiet arī noskaidrot, vai un kāds apdrošināšanas stāža periods ir ieskaitīts pēc bērnu piedzimšanas, jo ir svarīgi, kad bērni ir dzimuši. Tiesību aktos noteikto par to, kādi periodi un ar kādiem nosacījumiem veido apdrošināšanas stāžu, varat izlasīt VSAA mājaslapā.

Savukārt to, kāda informācija par Jums (apdrošināšanas/darba stāžu) ir VSAA rīcībā, varat uzzināt, izmantojot vienotajā valsts un pašvaldību portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu: Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas