E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13677
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Atlīdzība, ja neveic darbu svētku dienā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2018
Ilze

Darba likuma 74. panta 1. punktā (8) noteikts – darba devējam ir pienākums izmaksāt atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā. Jautājums: darbiniekam ir nepilnais jeb summētais darba laiks, stundas likme 3,2 e/h. Viņam ir jāatmaksā šīs decembra svētku dienas, kas iekrīt darba dienā? Vai tas attiecas uz tiem, kas saņem valstī noteikto minimālo stundas likmi?

A
atbild:
25. janvārī, 2018
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darbinieks, kuram nolīgts nepilns darba laiks, saņem darba algu proporcionāli nostrādātajam laikam. Atlīdzība par svētku dienu, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā un kurā darbinieks nestrādā, nav jāizmaksā.

Savukārt, ja darbiniekam ir nolīgts normālais darba laiks ar summētā darba laika organizāciju, noteikta stundas tarifa likme un viņš neveic darbu svētku dienā, kura iekrīt viņa parastajā darba dienā, viņam izmaksājama Darba likuma 74. panta trešajā daļā paredzētā atlīdzība.

Uz Jūsu pēdējo jautājumu atbildi sniedz Labklājības ministrijas mājaslapā ievietotais skaidrojums, proti: “Minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formula attiecas uz visiem normālā darba laika uzskaites veidiem saskaņā ar Darba likuma 131. pantu “Normālais darba laiks” un 133. pantu “Darba nedēļas ilgums”. Bez tam minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formulā ir iekļauts arī svētku dienu stundu skaits, kad darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā saskaņā ar Darba likuma 74. panta pirmās daļas 8. punktu, un pirmssvētku dienu stundu skaits saskaņā ar Darba likuma 135. pantu “Darba dienas ilgums pirms svētku dienām”.”

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas