E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13673
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai var pretendēt uz pašvaldības dzīvokli

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2018
Madara K.

Labdien! Vēlētos noskaidrot jautājumu par pašvaldības dzīvokļiem. Situācija ir tāda, ka jau vairāk nekā pusgadu strādāju pašvaldības iestādē (skolā), kā arī mans vīrs jau 3 gadus. Daudzi apkārtējie ir teikuši, ka mēs varam pieteikties uz pašvaldībā esošu dzīvokli, jo strādājam attiecīgi tās iestādē. Jau esam izlasījuši visus attiecīgā novada noteikumus. Jautājums vienkāršs: vai parastais strādnieka cilvēks var pretendēt uz pašvaldības dzīvokli, ja ir zināms, ka dzīvoklis ir neapdzīvots jau ilgāku laiku? Jau iepriekš paldies par atbildi!

A
atbild:
29. janvārī, 2018

Likums “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” (turpmāk – likums) nosaka personu kategorijas, kas ir tiesīgas pretendēt uz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā. Likuma 15. pants nosaka, ka papildus pašvaldība var saistošajos noteikumos paredzēt personu kategorijas, kuras ar dzīvojamo platību nodrošināmas vispārējā kārtā.

Pamatojoties uz likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” III1 nodaļu

“Dzīvojamo telpu izīrēšana kvalificētiem speciālistiem”, regulējums ļauj pašvaldībai izīrēt speciālistam, kas nodarbināts pašvaldības attīstības programmā ietvertā attīstāmajā nozarē vai veic ar valsts vai pašvaldības funkciju nodrošināšanu saistītu pārvaldes uzdevumu jomā, kurā konstatēts nepietiekams kvalificētu speciālistu nodrošinājums, pašvaldībai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu, kurai pašvaldības dome noteikusi speciālistam izīrējamas dzīvojamās telpas statusu. Tas paredz tiesības, nevis pienākumu pašvaldībām piemērot šādu palīdzības dzīvokļa jautājumu risināšanā veidu. Ja pašvaldība vēlas šādu pilnvarojumu izmantot, tā izdod saistošos noteikumus. Līdz ar to, ja konkrēta pašvaldība ir paredzējusi šādu regulējumu un iesniedzēji atbilst saistošajos noteikumos noteiktiem kritērijiem, iesniedzējiem ir tiesības lūgt pašvaldību piešķirt dzīvojamo platību.

Tā kā jautājumā nav norādīta konkrēta pašvaldība, ministrija nevar izvērtēt minētās pašvaldības saistošo noteikumu tiesiskumu šajā jautājumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas