E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13651
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Darbinieka ar mazu bērnu tiesības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2018
Anna

Labdien! Šobrīd atrodos 1,5 gadus veca bērna kopšanas atvaļinājumā, un darbā jāatgriežas maijā. Mani interesē sekojoši jautājumi: Vai, atrodoties BKA, man turpina veidoties atvaļinājuma uzkrājums, kuru pēc BKA es varētu izņemt, iepriekš vienojoties ar darba devēju? Nesen uzzināju, ka maniem specialitātes kolēģiem ir nozīmēts algas pielikums. Vai man, atgriežoties darbā, ir jālūdz darba devējam vienlīdzīgs atalgojums ar viņiem, vai arī viņš man var piedāvāt iepriekšējā līgumā atrunāto summu un man jāpiekrīt? Pirms aizgāju BKA, strādāju maiņu darbu, naktsmaiņas ieskaitot, vai, atgriežoties darbā, ja bērns nebūs sasniedzis 3 gadu vecumu, varu lūgt darba devējam darba grafikā neiekļaut naktsmaiņas, respektīvi, strādāt tikai dienas maiņas? Paldies!

A
atbild:
25. janvārī, 2018
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 152. panta otro daļu bērna kopšanas atvaļinājuma laiks nav iekļauts laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Saskaņā ar Darba likuma 156. panta ceturto daļu darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem. Gadījumā, ja darba devējs ir veicis grozījumus darbinieku darba līgumos, nosakot kādas specialitātes darbiniekiem lielāku darba algu, tad minētais darba devēja lēmums attiecas arī uz darbiniekiem, kuri izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu. Šāda tiesību normu interpretācija izriet no Darba likuma 7. pantā ietvertā vienlīdzīgu tiesību principa, tostarp arī saistībā ar darba samaksu. Pēc darbinieka atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma ir jāveic nepieciešamās izmaiņas darba līgumā.

Saskaņā ar Darba likuma 138. panta septīto daļu darbinieku, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam, nodarbināt nakts laikā atļauts tikai ar viņa piekrišanu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas