E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13630
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pašvaldības tiesības noteikt klientam samaksas kārtību par sociālo pakalpojumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2018
Jekaterina

Pašreizējā situācijā sociālajiem dienestiem ir problemātiski (vai neiespējami), kārtojot personu uz ilgstošās aprūpes iestādi, izvērtēt piederīgos, kas dzīvo un strādā ārzemēs. Vai tiešām nav nekādas iespējas šo jautājumu sakārtot valsts līmenī?

A
atbild:
17. janvārī, 2018
Labklājības ministrija
Elvīra Grabovska, Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā referente

Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma trešo daļu kārtību, kādā saņemami pašvaldību sniegtie sociālie pakalpojumi, nosaka pašvaldību saistošajos noteikumos. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums nosaka vispārīgos principus, taču pašvaldības savos saistošajos noteikumos var noteikt klientam labvēlīgākus nosacījumus. Arī Ministru kabineta noteikumi “Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības” ir noteikti vispārīgie principi, taču 6. punkts noteic, ka pašvaldība atbilstoši finansiālajām iespējām var noteikt klientam citu (labvēlīgāku) samaksas kārtību par pakalpojumu.  

Pašvaldības saistošajos noteikumos parasti norāda, kādus sociālos pakalpojumus attiecīgā pašvaldība nodrošina, kādi ir to saņemšanas nosacījumi, kā arī samaksas kārtība. Piemēram, Rīgas domes saistošajos noteikumos “Rīgas pilsētas pašvaldības sniegto sociālo pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtība” noteikts, ka ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas (SAC) pakalpojumu pilngadīgai personai piešķiršanas gadījumā netiek izvērtēti klienta apgādnieka ienākumi, lai noteiktu apgādnieka pienākumu maksāt par klientam nodrošināto SAC pakalpojumu.

Līdz ar to arī Jūsu pašvaldība atbilstoši savām finanšu iespējām var noteikt, kādos gadījumos klients nemaksā par sociālo pakalpojumu, kādos gadījumos un kurām iedzīvotāju grupām tiek piemērots samazināts tarifs vai piemēroti citi klientam labvēlīgāki nosacījumi. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas