E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13623
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Adoptēt pilngadīgu bērnu nevar

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2018
Janis

Labdien! Jautājums par to, vai ir iespējams atteikties no tēva, lai turpmāk dzīvē nebūtu ne finansiāli, ne kādā citā ziņā ar viņu saistīts. Vecāki izšķīrās, kad man bija 6 gadi. Kopš tā laika īsti tēvu saticis neesmu. Alimentus arī nav maksājis. Kā ir vieglāk – atteikties vai pārmainīt tēva tiesības uz manu patēvu, kas mani audzina kopš 8 gadu vecuma? Paldies!

A
atbild:
07. februārī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā diemžēl neesat norādījis savu vecumu. Ja esat nepilngadīgs, viens ceļš varētu būt adopcija. Ar adopciju bērnam izbeidzas radniecības attiecības ar vecākiem un viņu radiniekiem un ar tām saistītās personiskās un mantiskās tiesības un pienākumi pret viņiem. Adoptētājs var būt arī bērna mātes laulātais. Tādā gadījumā ir jāsaņem dzimšanas apliecībā ierakstītā tēva piekrišana. Taču pilngadīgas personas adopcija Latvijā nav iespējama.

Līdz ar to vienkārši izlemt un atteikties no tēva nav iespējams. Vēršam uzmanību, ka atbilstoši Civillikuma 188. panta otrajai daļai bērnu var atbrīvot no pienākuma uzturēt vecākus vai vecvecākus, ja tiek konstatēts, ka vecāki vai vecvecāki bez dibinātiem iemesliem izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas