E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13594
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Vide
9
9

Kā izbeigt lauksaimniecības zemes nomas līgumu pirms termiņa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2018
valdis

Lūdzu izskaidrot lauksaimniecības pirmstermiņa zemes nomas līguma izbeigšanas 4.1.4. punktu (Līguma pirmstermiņa izbeigšanas gadījumā rakstiski brīdināt nomnieku 6 (vai cits termiņš) mēnešus iepriekš, kā arī segt zaudējumus, kas saistīti ar daudzgadīgo stādījumu un apstādījumu vērtību vai neizmantotām nepabeigtas ražošanas izmaksām (vai ļauj novākt ražu u.tml.). 2009. gadā tika noslēgts zemes nomas līgums uz 10 gadiem lauksaimniecības vajadzībām – aitu ganīšanai. Bez jebkādas nomas maksas piereģistrēts pagasta nomas zemes īpašumu reģistrā. Zemes nodokli maksājam mēs paši. Tā kā nomnieka darbības rezultātā ir pasliktinājusies zemes kvalitāte, pamatojoties uz līguma 5.1.3. punktu, 2017. gada 25. novembrī iesniedzu līguma laušanas vēstuli personīgi, kuru viņš atteicās parakstīt, motivējot, ka jābrīdina 6 mēnešus iepriekš un vēl 6 mēnešus viņš var zemi izmantot pēc saviem ieskatiem. Vēstule sastādīta brīvā formā, pēc tam nosūtīju apdrošinātā vēstulē pa pastu. Vēstule iesniegta ganību sezonas beigās. Vai nomniekam ir tiesības pavasarī atsākt ganīšanu, kādā laika periodā ir jānojauc ganību žogs? Pēc cik ilga laika, ja tas netiek darīts, tiek uzskatīts par pamestu mantu? Līgumā neviens punkts un laiki netika izmainīti vai noteikti, kādi bija Zemkopības ministrijas mājaslapā tajā gadā.

A
atbild:
11. janvārī, 2018

No rakstītā jautājuma noprotams, ka starp nomnieku un iznomātāju ir noslēgts civiltiesisks līgums, un šādu līgumu noslēgšanu, darbību un izbeigšanu reglamentē Civillikums (CL).

Cik noprotams, ir noslēgts nomas līgums par lauksaimniecībā izmantojamās zemes nomu, kurš tagad tiek izbeigts, ievērojot līguma 4.1.4. apakšpunkta nosacījumu.

25.11.2017. iznomātājs ir personiski iesniedzis nomniekam rakstveida brīdinājumu, kuru iznomātājs ir atteicies parakstīt.

No iesniegtā jautājuma izriet, ka iznomātājs brīdinājumu par līguma pirmstermiņa laušanu ir nosūtījis apdrošinātā vēstulē.

Saskaņā ar Pasta likuma 1. panta 2. punktu ir noteikts, ka apdrošināts pasta sūtījums ir reģistrēts pasta sūtījums, kura saturs ir apdrošināts par deklarētu vērtību pret zudumu, nolaupīšanu vai sabojāšanu un par kuru sūtītājam izsniedz kvīti. Šādā veidā nosūtīts brīdinājums neapliecina, ka tas ir personiski piegādāts adresātam, bet tas rada tiesības sūtītājam (šajā gadījumā iznomātājam) pieprasīt no valsts akciju sabiedrības “Latvijas Pasts” kompensāciju, ja šāds sūtījums tiek pazaudēts, nolaupīts vai sabojāts.

Savukārt, ja iznomātājs vēlas, lai nomnieks ar vēstuli tiktu brīdināts par nomas līguma pirmstermiņa laušanu un šāda vēstule personiski tiktu piegādāta nomniekam, tad saskaņā ar Pasta likuma 1. panta 6. punktu brīdinājums ir noformējams kā ierakstīts pasta sūtījums, t.i., reģistrēts pasta sūtījums, par kuru sūtītājam (iznomātājam) izsniedz kvīti, kas apstiprina, ka pasta sūtījums ir nodots pasta pakalpojumu sniegšanas vietā, un kuru adresātam (nomniekam) izsniedz pret parakstu.

Turklāt Paziņošanas likuma 8. panta trešā daļa nosaka, ka dokuments, kas paziņots kā ierakstīts pasta sūtījums, uzskatāms par paziņotu septītajā dienā pēc tā nodošanas pastā.

Tātad, ja iznomātājs vēlas, lai nomnieks saņemtu un būtu iepazinies ar brīdinājumu, tas ir jānoformē kā ierakstīts pasta sūtījums.

Piemēram, ja iznomātājs nosūta brīdinājumu kā ierakstītu pasta sūtījumu 1. datumā, tad nomnieks ar brīdinājumu ir iepazīstināts 7. datumā un no šī datuma ir skaitāms brīdinājumā norādītais līguma laušanas termiņš. Iestājoties līguma laušanas termiņam, līgums zaudē spēku un nomniekam vairs nav tiesību izmantot iznomātāja zemi.

Attiecībā par ganību žogu, kuru, cik noprotams, ir uzstādījis nomnieks, – labi, ja žoga nojaukšanas pienākumu izsaka brīdinājumā, ja tas nav pateikts brīdinājumā, tad iznomātājs to var paziņot ierakstītas vēstules formā nomniekam, nosakot, kādā laikā žogs ir nojaucams, un par žoga nojaukšanas faktu sastādīt aktu, kas jāparaksta iznomātājam un nomniekam. Šāds akts pievienojams zemes nomas līgumam kā neatņemama sastāvdaļa. Brīdinājumā vai paziņojumā jānorāda: ja noteiktajā termiņā žogs netiks nojaukts, tad to izdarīs iznomātājs un ar žogu nojaukšanu saistītos izdevumus piedzīs no nomnieka.

Taču ministrija norāda, ka, iespējams, zemes nomas līgumā ir atsevišķi atrunāts, kā, līgumam izbeidzoties, iznomātā zeme atgriežama iznomātājam – ar pagaidu būvēm vai bez tām, kas tās nojauc un kādā termiņā. Ja šādi nosacījumi ir ietverti līgumā, tad žoga nojaukšanas kārtībā ir jāvadās pēc līgumā ietvertajiem nosacījumiem.

Svarīgi noskaidrot, ko iznomātājs ir iznomājis nomniekam:

  • lauksaimniecībā izmantojamo zemi vai
  • lauku saimniecību.

Attiecībā uz lauku saimniecības iznomāšanu CL 2166. pants nosaka: ja līguma priekšmets ir lauku saimniecība, tad šim uzteikumam jānotiek 6 mēnešus pirms saimniecības gada beigām. Saimniecības gads sākas un beidzas 23. aprīlī.

Tikai gadījumā, ja ir iznomāta lauku saimniecība, ir svarīgs līguma uzteikuma datums. Pārējos gadījumos līguma uzteikumā norāda termiņu, kurā līgums tiek lauzts, un, iestājoties šim termiņam, līguma darbība izbeidzas.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas