E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13582
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Elektroniskās darba laika uzskaites dati jāuzrāda pēc pieprasījuma

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2018
Eduards

Kādi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa panti nosaka sodus, kas piemērojami par likuma “Par nodokļiem un nodevām” XIV nodaļas pārkāpumiem? Piemēram, par elektroniskās darba laika uzskaites sistēmas nelietošanu vai likumam neatbilstošu lietošanu?

A
atbild:
18. janvārī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Arta Snipe, zvērināta advokāte

Likums “Par nodokļiem un nodevām” ir papildināts ar XIV nodaļu par elektroniskās informācijas uzskaiti būvlaukumā un tās izmantošanu (šī likuma nodaļa stājusies spēkā 01.07.2017.).

Saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” pārejas noteikumu 192. punktu likuma “Par nodokļiem un nodevām” XIV nodaļā noteiktā elektroniskā darba laika uzskaites sistēma (turpmāk – EDLUS) būvlaukumā ir jāievieš ar 2017. gada 1. oktobri.

EDLUS ieviešana ir paredzēta divos posmos:

  • sākot ar 2017. gada 1. oktobri, sistēmas ieviešana būvlaukumos;
  • sākot ar 2019. gada 1. janvāri, uzskaites sistēmas uzkrāto datu nodošana glabāšanai centralizēti vienotajā elektroniskās darba laika uzskaites datubāzē.

Līdz EDLUS reģistrēto un uzkrāto datu nodošanai vienotajā elektroniskās darba laika uzskaites datubāzē galvenajam būvdarbu veicējam būvlaukuma pārbaudes laikā pēc pieprasījuma jāuzrāda un jāizsniedz EDLUS dati:

  • Valsts ieņēmumu dienestam (VID) vai Valsts darba inspekcijai – par visām personām, kas datu pieprasījuma brīdī atrodas būvlaukumā;
  • Būvniecības valsts kontroles birojam – par būvspeciālistiem, kas datu pieprasījuma brīdī atrodas būvlaukumā.

VID ir norādījis – ja būvlaukumu pārbaudēs tiks konstatēts, ka EDLUS reģistrētie dati par būvlaukumā nodarbinātas personas darba stundām kalendārajā mēnesī atšķiras no personas faktiski uzskaitītajām darba stundām vairāk par pieļaujamo novirzi (likuma 114., 115., 116. pants, pārejas noteikumu 197., 198. punkts), tad VID attiecīgi galveno būvdarbu veicēju vai apakšuzņēmēju informēs par konstatēto novirzi, lūdzot izskaidrot novirzes rašanās iemeslus. VID līdz 2019. gada 1. oktobrim iegūto informāciju neizmantošot nodokļu papildu aprēķināšanai.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss kopš grozījumu likumā “Par nodokļiem un nodevām” spēkā stāšanās ar jauniem sastāviem un pantiem vēl nav papildināts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas