E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13571
Lasīšanai: 2 minūtes
2
34
2
34

Atlaišanas pabalstu maksā tikai noteiktos gadījumos

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2018
Kristīne

Labdien! Mani interesē, kā pēc likumiem ir par kompensāciju, ja darba devējs samazina štatu, jo beidzās līgums par telpu īri, uz kā rēķina lika parakstīties visiem darba ņēmējiem par faktu, ka notiks štata samazināšana. Darba devējs tikai mutiski izteica, ka maksāšot kompensāciju. Skatoties Darba likuma 98. un 101. pantā, es īstu skaidrojumu nevaru atrast. Lūdzu, ja varat, rodiet skaidrojumu. Pie šī darba devēja esmu nostrādājusi 1 gadu!

A
atbild:
18. janvārī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atlaišanas pabalsta izmaksa, kuras apmēru nosaka Darba likuma 112. pants, ir saistīta ar uzteikumā norādīto pamatojumu – uz kuru no Darba likuma pantiem pamatojoties uzteikums ir darbiniekam iesniegts.

Tā kā Jums šobrīd nav izsniegts darba devēja rakstveida uzteikums un nav zināms precīzs uzteikuma teksts, sniegt atbildi, vai atlaišanas pabalsts tiks Jums izmaksāts, nevar.

Lai saprastu, kad pabalstu izmaksā, informatīvs ieskats Jums jāmeklē DL 112. pantā un 101. pantā:

Ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts lielāks atlaišanas pabalsts, uzteicot darba līgumu šā likuma 100. panta piektajā daļā un 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteiktajos gadījumos, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu šādā apmērā:

  • viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;
  • divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;
  • triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;
  • četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Jāatgādina, ka jebkurā gadījumā, darba attiecības beidzot, darba devējam ir obligāts pienākums izmaksāt darbiniekam darba samaksu par pēdējo nostrādāto posmu un neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju par visu nostrādāto laiku.

Labs saturs
34
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas