E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13564
Lasīšanai: 3 minūtes

Var iesniegt sūdzību par administratoru

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2018
Vineta

Ko darīt fiziskai personai, ja maksātnespējas process velkas jau vairāk nekā divus gadus un ir nomainīti trīs administratori? Lai gan likumā ir noteikts, ka process notiek līdz 1 gadam. Savukārt administratori ir atlaisti, pamatojoties uz Maksātnespējas administrācijas pieteikumiem par administratoru pārkāpumiem. Kā tikt pie kārtīga administratora, kas pienācīgi veic savu darbu, lai fiziskai personai nebūtu jābūt ķīlnieka statusā divarpus gadus?

A
atbild:
20. februārī, 2018
Maksātnespējas administrācija
Anda Pleikšne, Juridiskā departamenta direktora vietniece

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 135. pantu maksātnespējas procesa administratora iecelšanai fiziskās personas maksātnespējas procesā piemēro šā likuma 59. panta pirmo un ceturto daļu. Proti, administratora kandidātu konkrētam maksātnespējas procesam izvēlas un iesaka tiesai Maksātnespējas administrācija. Detalizēta kārtība, kādā Maksātnespējas administrācija izvēlas un iesaka tiesai administratoru konkrētā maksātnespējas procesā, noteikta MK noteikumos Nr. 1001 “Kārtība, kādā Maksātnespējas administrācija izvēlas un iesaka tiesai maksātnespējas procesa administratora amata kandidātu”.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos noteikto kārtību Maksātnespējas administrācija maksātnespējas procesam izvēlas un iesaka administratoru no administratora amata pretendentu saraksta, kurā iekļauj to administratoru vārdus, kuri pauduši vēlmi veikt administratora pienākumus. Reizi ceturksnī šis saraksts tiek mainīts, sarindojot administratora amata pretendentus nejaušā secībā. Attiecīgi konkrētam maksātnespējas procesam administratora amata pretendentu iesaka no šī saraksta rindas kārtībā. Līdz ar to administrators tiek iecelts maksātnespējas procesā, ievērojot normatīvajos aktos noteikto kārtību.

Vienlaikus jānorāda, ka Maksātnespējas likuma 26. panta otrajā daļā noteikts, ka administratoram jānodrošina efektīva un likumīga maksātnespējas procesa norise un mērķu sasniegšana. Ikvienai personai, kura ieņem administratora amatu, ir pienākums vienlīdz godprātīgi pildīt likumā noteiktos pienākumus.

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 174.1 panta 1. un 2. punktu Maksātnespējas administrācijas kompetencē ir veikt administratoru uzraudzību un izskatīt sūdzības par administratora rīcību. Līdz ar to gadījumā, ja parādnieks uzskata, ka administrators likumā noteiktos pienākumus nepilda pienācīgi, parādniekam ir tiesības vērsties Maksātnespējas administrācijā ar sūdzību par administratora rīcību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas