E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13557
Lasīšanai: 3 minūtes

Arodslimības noteikšanā vērtē kaitīgu darba vides faktoru iedarbību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2018
Jānis

Labdien! Sakiet, lūdzu, cik lielam jābūt darba stāžam veselībai kaitīgos darba vides apstākļos un īpašos darba apstākļos (darbi ekspluatācijā esošās elektroietaisēs ar spriegumu 50V un lielāku), lai varētu iesniegt dokumentus arodslimības noteikšanai?

A
atbild:
19. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

To, vai nodarītā kaitējuma veselībai vienīgais un galvenais cēlonis ir darba apstākļi un līdz ar to konstatētā saslimšana ir arodslimība, nosaka ārstu komisija arodslimībās, kurai ir nepieciešama informācija par to, cik ilgu laiku persona ir tikusi pakļauta konkrētiem darba vides faktoriem (proti, kāds ir darba stāžs konkrētā profesijā vai darbavietā). Normatīvajos aktos nav noteikts konkrēts darba stāžs, kāds jāsasniedz, lai varētu tikt noteikta arodslimības diagnoze.

Arodslimības ir atsevišķām darbinieku kategorijām raksturīgas slimības, kuru vienīgais vai galvenais cēlonis ir darba vietas fizikālie, ķīmiskie, bioloģiskie, psiholoģiskie un citi faktori.

Labklājības ministrijas informācijā norādīts: ja nodarbinātajam konstatētas “Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtības noteikumu” 1. pielikumā minētās slimības vai to pazīmes un viņš tiek vai ir ticis pakļauts kaitīgu darba vides faktoru iedarbībai, viņam ir tiesības prasīt savam ģimenes ārstam, lai viņu izmeklētu un noteiktu, vai konstatētā slimība ir arodslimība. Ja, izmeklējot nodarbināto, ģimenes ārsts konstatē veselības traucējumus, ko, iespējams, izraisījuši kaitīgie darba vides faktori, viņu diagnozes precizēšanai nosūta pie arodslimību ārsta.

Ja arodslimību ārsts apstiprina arodslimības diagnozes iespējamību, tad viņš:

  • nodarbināto norīko konsultācijai uz ārstniecības iestādes izveidotu ārstu komisiju arodslimībās vai Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra ārstu komisiju arodslimībās;
  • norīkot uz konsultāciju var ar nosūtījumu, kam pievienoti veikto izmeklējumu rezultāti un izraksts no ambulatorā pacienta medicīniskās kartes par pārciestajām slimībām. 

Ja ārstu komisija vai centra ārstu komisija nodarbinātajam diagnosticē arodslimību, viņš ar komisijas izsniegto atzinumu par arodslimību vēršas pie sava ģimenes ārsta. Ģimenes ārsts invaliditātes smaguma pakāpes un darbspēju zaudējuma noteikšanai (procentos) nosūta arodslimnieku uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju vai tās struktūrvienību – vispārēja un speciāla profila veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisiju invaliditātes ekspertīzei atbilstoši normatīvajiem aktiem par invaliditātes ekspertīzes kārtību.

Informācija par arodslimību noteikšanas kritērijiem un nosacījumiem ir Ministru kabineta 2006. gada 6. novembra noteikumos Nr. 908 “Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas