E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13556
Lasīšanai: 3 minūtes

Atvaļinājuma piešķiršana – atbilstoši tiesiskajam regulējumam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2018
Zane

Vai atvaļinājums obligāti tieši jāpagarina par svētku dienām? Nevaru atrast nevienu likuma pantu, kurš to noteiktu, taču jums visas atbildes uz līdzīgiem jautājumiem satur šo "obligātumu". Situācija – ja darba devējs nosaka, ka atvaļinājuma pieteikums iesniedzams formā, kur norādāma atvaļinājuma pirmā un pēdējā diena, tad nākamajā dienā jāatgriežas darbā arī tad, ja starp atvaļinājuma dienām ir bijušas svētku dienas. Piemēram, darbiniekam ir atvaļinājums no 22.12.2017. līdz 01.01.2018., darbā atgriežas 02.01.2018. Darbinieka kartītē par izmantoto atvaļinājumu attiecīgajā periodā tiks norādīts, ka izmantotas ir 6 kalendārās dienas no 28, kas pienākas par periodu, un 4 darba dienas no 20, kas pienākas par periodu. Ja darba devējs seko, lai darbiniekam periodā tiktu izmantotas visas 28 kalendārās dienas, un svētku dienas netiek ieskaitītas izmantotajā periodā, tad likuma normas ir izpildītas korekti?

A
atbild:
17. janvārī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149. pants nosaka, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Šāds atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Tādējādi likumdevējs ir noteicis pienākumu atvaļinājuma laikā svētku dienas neieskaitīt.

Darba devējs var noteikt uzņēmumā savu atvaļinājuma grafika saskaņošanas kārtību, tomēr uzlikt par pienākumu pašam darbiniekam iesniegumā norādīt atvaļinājuma pirmo un pēdējo dienu būtu pārgalvīgi un apgrūtinoši abām pusēm. 

Vienlīdz netiktu ievērota norma par atvaļinājuma piešķiršanu kalendāra nedēļu apmērā, kas ir visbiežākā atvaļinājuma izmantošanas prakse. Jārēķinās, ka darbiniekam var nebūt pietiekamu zināšanu pareizi aprēķināt atvaļinājuma periodu.

Par likumīgu atvaļinājuma piešķiršanu un korektu ar to saistīto visu dokumentu noformēšanu atbildīgs ir darba devējs. Tādējādi vēlamā prakse būtu nevis darbinieka iesniegumā, bet darba devēja rīkojumā par atvaļinājuma piešķiršanu norādīt kārtējā atvaļinājuma termiņu, pirmo un pēdējo dienu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas