E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13544
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darba līgumā nevar iekļaut darbinieku diskriminējošus nosacījumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2018
Zaiga

Labdien! Vēlējos pajautāt, vai darba līgumā uzņēmējs drīkst iekļaut punktus par to, ka tad, ja darbinieks ir izdomājis aiziet no darba, viņam uzņēmumā vēl jānostrādā vismaz divas nedēļas vai līdz jauna darbinieka atrašanai? Vai darba līgumā drīkst iekļaut punktu par to, ka tad, ja darbinieks izdomā aiziet no darba, viņam darba devējam ir jāatmaksā apmācību maksa, kas tiek veikta, sākot darbu? Vai uzņēmumam ir papildus kaut kas nepieciešams, lai to varētu darīt, personas kvalifikācija, rīkojumi vai kas cits? Paldies Jums par atbildi!

A
atbild:
11. janvārī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba līgumā iekļaujamie pamatprincipi ir noteikti Darba likuma C daļā Darba līgums.

Jānorāda, ka darba līgumā darba devējs nav tiesīgs iekļaut noteikumus, kas salīdzinājumā ar Darba likuma regulējumu pasliktina darbinieka stāvokli.

Jautājumi, kas saistīti ar darba attiecību pārtraukšanu gan no darba devēja, gan darba ņēmēja puses un uzteikuma termiņiem, ir noteikti Darba likuma 100. un 103. pantā.

Savukārt apmācību apmaksas jautājumus nosaka  96. pants, paredzot, ka darbiniekam, kurš, pārtraucot darbu, nosūtīts uz profesionālo apmācību vai paaugstināt kvalifikāciju, saglabā darbavietu, bet izdevumus, kas saistīti ar profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu, sedz darba devējs. 

Ja tiek noslēgta vienošanās par darbinieka pienākumu nepārtraukt darba tiesiskās attiecības ar darba devēju noteiktu laiku pēc apmācības pabeigšanas vai apmācību maksas atmaksu, šī vienošanās nebūs spēkā, pamatojoties uz Darba likuma 6. pantu, kas nosaka, ka nav spēkā darba koplīguma, darba kārtības noteikumu, kā arī darba līguma un darba devēja rīkojumu noteikumi, kas, pretēji normatīvajiem aktiem, pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli. 

Savukārt, ja profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi uzskatāmi par tādiem, kas atbilstoši apstākļiem ir saistīti ar darbinieka veicamo darbu, taču šādai profesionālajai apmācībai vai kvalifikācijas paaugstināšanai (darbinieka konkurētspējas pilnveidošana) nav noteicoša nozīme nolīgtā darba izpildei, darba devējs un darbinieks var slēgt atsevišķu vienošanos par darbinieka profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu un ar to saistīto izdevumu atlīdzināšanu.

Par apmācībām iztērēto izdevumu atlīdzināšana notiek saskaņā ar darba devēja un darbinieka rakstveida vienošanos, kurā puses vienojas par izdevumu maksimālo apmēru, kārtību, kādā dzēšami ar profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu saistītie izdevumi, un citiem jautājumiem.

Ja vienošanās par apmācību nav bijusi noslēgta, darba devējam nav tiesiska pamata atprasīt no darbinieka ar profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu saistītos izdevumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas