E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13534
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalsti vecākiem pēc atgriešanās Latvijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2018
Līva

Labdien! Pēdējos 4 gadus dzīvoju ārpus Latvijas, nolēmām atgriezties ar ģimeni Latvijā, jo esmu otrā bērniņa gaidībās ( grūtniecības 6.mēnesis). Vēlējos uzzināt, vai man būs iespējams saņemt kādus pabalstus sakarā ar bērna piedzimšanu, ja kopš atgriešanās (kas bija pirms mēneša) neesmu Latvijā strādājusi. Varbūt man pagaidām, kamēr esmu bez darba, līdz dzemdībām ir vērts pieteikties bezdarbniekiem, ja varu uzrādīt, cik esmu pelnījusi ārpus Latvijas, un vai man kāds šeit maksās bezdarbnieku pabalstu?

A
atbild:
15. janvārī, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Ja visa ģimene ir atgriezusies uz pastāvīgu dzīvi Latvijas Republikā, tad sakarā ar bērniņa piedzimšanu vienam no bērna vecākiem būs tiesības uz bērna piedzimšanas pabalstu, tāpat arī uz bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu, kuru piešķir no bērna viena gada vecuma. Minētie pabalsti pienākas arī tad, ja neesat nodarbināti.

Savukārt, ja vecāks, kurš pieprasa pabalstus par bērnu, ir nodarbināts (ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais Latvijā), papildus vēl ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu. Jāmin, ka pabalstus par bērna kopšanu un audzināšanu var saņemt viens no vecākiem – māmiņa vai tētis. Tas nozīmē, ja tētis Latvijā ir nodarbināts, tad viņš var pieprasīt vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu. Tāpat arī, ja bērna tētis ir nodarbināts, viņam ir tiesības uz paternitātes pabalstu, ja darba devējs piešķir atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu.

Bezdarbnieka pabalsts jāpieprasa tajā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī, kurā persona pēdējo reizi bija nodarbināta.

Ja pēc bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas citā ES dalībvalstī persona vēlas atgriezties Latvijā un meklēt darbu šeit, tad kompetentajai iestādei, kura piešķīrusi bezdarbnieka pabalstu, jāpieprasa U2 dokuments, uz kā pamata ir tiesības turpināt saņemt šīs valsts piešķirto bezdarbnieka pabalstu līdz 3 vai 6 mēnešiem, ievērojot noteiktus nosacījumus.

Tiesības uz Latvijas bezdarbnieka pabalstu personām, kurām pēdējā nodarbinātība ir bijusi citā ES dalībvalstī, būs tikai īpašos gadījumos, kad persona, strādājot citā dalībvalstī, būs saglabājusi ciešu saikni ar savas dzīvesvietas valsti, proti, pastāvīgi dzīvojusi Latvijā.

Dzīvesvietas noteikšanai tiek ņemti vērā tādi faktori kā uzturēšanās ilgums un nepārtrauktība attiecīgo dalībvalstu teritorijā; veiktās darbības būtība, stabilitāte un jebkura darba līguma ilgums; ģimenes stāvoklis un ģimenes saites; nealgotu darbību veikšana; mājokļa situācija, jo īpaši, cik tā ir pastāvīga; dalībvalsts, kurā personu uzskata par dzīvojošu nodokļu piemērošanai.

Vairāk informācijas www.vsaa.lv sadaļā "Pakalpojumi", vai arī uzdodiet neskaidros jautājumus, rakstot VSAA uz e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas