E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13487
Lasīšanai: 3 minūtes

Lai būtu tiesības uz vecāku pabalstiem, jābūt darba attiecībās

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. decembrī, 2017
Monta

Labdien! 31.12.2017. man beigsies bērna kopšanas atvaļinājums, šajā datumā arī beidzas darba līgums uz noteiktu laiku. Līdz ar to, beidzoties BKA, beidzas arī darba attiecības. Esmu otrā bērniņa gaidībās, un plānotais dzimšanas laiks ir 2018. gada maijs. Ja es tagad iestāšos NVA, lai dabūtu bezdarbnieka pabalstu, kā tiks aprēķināts vecāku pabalsts?

A
atbild:
29. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas pabalstus, tostarp maternitātes pabalstu, saskaņā ar likumu “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” piešķir sociāli apdrošinātai personai (darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam), ja tā neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbinātais, iestājoties noteiktam sociālā riska gadījumam, nevar veikt saimniecisko darbību un zaudē ienākumus.

Ja ir tiesības uz maternitātes pabalstu, ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Galvenais nosacījums, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, ir – vai persona, kura pieprasa šos pabalstus, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B.

Likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, un persona, kura saņem vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošinātas bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai. Līdz ar to pēc bērna kopšanas atvaļinājuma Jums būs tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Taču, esot bezdarbnieka statusā un saņemot bezdarbnieka pabalstu, neradīsies tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, jo bezdarbnieka pabalsta saņēmējs tiek apdrošināts tikai pensijai.

Tātad, ja nebūsiet darba attiecībās, nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu un arī uz vecāku pabalstu.

Kā aprēķina maternitātes un vecāku pabalstu, ja uz tiem ir tiesības, informācija vecākiem atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas