E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13478
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par tiesībām uz nodokļa atvieglojumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. decembrī, 2017
Gunta

Labdien! Sakiet, lūdzu, ja bērnam ir piešķirta invaliditātes 3. grupa un viņš turpina mācības vispārizglītojošā izglītības iestādē, vai tādā gadījumā par bērnu viens no vecākiem var piemērot atvieglojumu par apgādībā esošu personu (no 2018. gada 200 eiro)? Paldies!

A
atbild:
28. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. pantā noteikts, ka vienam no apgādniekiem var piemērot nodokļa atvieglojumu par bērnu, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Atsevišķi šajā pantā noteikts, ka atvieglojumu var piemērot par bērniem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, ja viņi nestrādā un saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir atzīti par personām ar invaliditāti.

Vienlaikus ir nosacījums – atvieglojumu par apgādībā esošu personu nepiemēro, ja šai personai piešķirta pensija un tā saņem pensiju saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” vai citas valsts pensiju, izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju.

Savukārt tiesības piemērot atvieglojumu ir tad, ja apgādājamajam (bērnam) piešķirts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piešķir personai, kurai nav tiesību saņemt valsts pensiju.

Jūs neesat norādījusi, kāda veida valsts maksājumu saņem bērns. Lai noskaidrotu, vai ir piemērojams nodokļa atvieglojums individuālā situācijā, jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas