E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13477
Lasīšanai: 3 minūtes

Par saņemtu pakalpojumu ir jāmaksā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. decembrī, 2017
Liene

Labdien! Vēlējos painteresēties, es dzīvoju pašvaldības dzīvoklī, nav noslēgts īres līgums, bet vai drīkst aprēķināt īres maksu? Ir domes lēmums, ka  māja ir jāapliek ar īres maksu. Vai, uz to balstoties, var piemērot īres maksu?

A
atbild:
29. decembrī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 2. pantā ir noteikts: ”Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.”

Likums regulē izīrēšanas nosacījumus neatkarīgi no tā, kā īpašumā ir dzīvojamās telpas, un tā 5. pantā ir iekļautas šādas normas:

“Dzīvojamās telpas īres līgumu slēdz rakstveidā izīrētājs un īrnieks.

Valstij vai pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas īres līgumu uz valsts vai pašvaldības institūcijas lēmuma pamata slēdz valdītājs. Valsts uzņēmējsabiedrības pamatkapitālā iekļautā dzīvojamā mājā dzīvojamās telpas īres līgumu slēdz uzņēmējsabiedrība uz tās statūtos noteiktās institūcijas lēmuma pamata. Dzīvojamās telpas īres līgums noslēdzams mēneša laikā pēc šāda lēmuma pieņemšanas.”

Par pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu īres maksu minētā likuma 11.1 pantā ir teikts – to nosaka attiecīgās pašvaldības dome vai tās pilnvarota institūcija pašvaldības domes noteiktajā kārtībā, ievērojot šā panta otrās daļas noteikumus.

“Ja dzīvojamā telpa tiek izīrēta personai, kurai pašvaldības pienākums ir sniegt likumā noteiktajā kārtībā palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, attiecīgās pašvaldības dome var noteikt zemāku īres maksu, samazinot dzīvojamās telpas apsaimniekošanas izdevumus un neiekļaujot tajā peļņu.”

Tas, ka īres līgums nav noslēgts, kā izriet no likumā iepriekš minētā, nenāk par labu īrniekam, jo pirmkārt nedod drošību par attiecīgo dzīvojamo telpu lietošanas termiņu. Īrnieka interesēs katrā ziņā ir šādu līgumu noslēgt.

Taču īres līguma neesamība neatceļ īres maksu, ja par to pašvaldība ir pieņēmusi attiecīgu lēmumu: dzīvojamo telpu īres pakalpojums taču tiek sniegts, tādējādi pastāv faktiskās izīrētāja un īrnieka tiesiskās attiecības. Par saņemtu pakalpojumu ir jāmaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas