E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13471
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Izdevīgākā un drošākā izvēle – nodibināt ceļa servitūtu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. decembrī, 2017
Pavels

Labdien! Vienīgais ceļš pie mana īpašuma ved caur zemes gabalu, kura formālais īpašnieks ir juridiska persona, kurai pirms pāris gadiem ar VID lēmumu ir apturēta saimnieciskā darbība un pēc tam noteikta darbības izbeigšana. Situācija ir tāda, ka minētais ceļš ir sliktā stāvoklī un, lai gan esmu gatavs to salabot, nav saprotams, kā saskaņot šos darbus, jo īpašnieka darbība ir izbeigta. Un, otrkārt, kā es varu pasargāt savus ieguldījumus šī ceļa remontā (ja tomēr izdosies saņemt kādu atļauju veikt darbus)? Būtu ļoti nepatīkami, ja pēc kāda laika jaunais īpašnieks noteiktu nomas maksu par ceļa izmantošanu, kuru es salaboju par saviem līdzekļiem. Vai ir iespējams izveidot servitūtu šim ceļam, ja tā pašreizējais īpašnieks ir nenoteikts? Paldies!

A
atbild:
03. janvārī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Protams, ja minētais ceļš ir vienīgais, kā piekļūt Jūsu īpašumam, loģiskākais veids, kā nodrošināt likumīgas tā pastāvīgas lietošanas tiesības, tādējādi pasargājot arī savus ieguldījumus tā uzturēšanā, ir ceļa servitūta nodibināšana. Saskaņā ar Civillikuma 1231. pantu servitūtus nodibina ar likumu, tiesas spriedumu, līgumu vai testamentu. Ar likumu tos nodibināja uz zemes komisiju lēmumu pamata, tātad paliek divas iespējas – servitūtu izveidot vai nu uz līguma, vai tiesas sprieduma pamata. Uz līguma pamata ceļa servitūtu var nodibināt, vienojoties par to ar kalpojošā īpašuma īpašnieku un abām pusēm parakstot šo dokumentu. Ja vienošanās nav iespējama, ceļa servitūtu var nodibināt uz tiesas sprieduma pamata. Par to sīkāks skaidrojums atrodams LV portāla rakstā “Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”, kā arī sadaļā “e-konsultācijas” pēc atslēgvārda “ceļa servitūts”.

Tas, ka zemes īpašnieka saimnieciskā darbība ir apturēta, vēl nenozīmē, ka tas zaudējis īpašuma tiesības uz zemi. Ja tā vairs nepieder Jūsu minētajai personai, tad jānoskaidro, kas patlaban ir šā nekustamā īpašuma īpašnieks, un jāvēršas tiesā ar iesniegumu par ceļa servitūta nodibināšanu. Tomēr prasības sagatavošanai ieteicams piesaistīt juristu, lai tiesvedības process norisinātos bez sarežģījumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas