E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13464
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
8
8

Kad īrnieku var izlikt par īres parādu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. decembrī, 2017
Kristaps

Labdien! Esmu dzīvokļa īrnieks, līgums ir terminēts uz 1 gadu, pirmos 2 mēnešus samaksāju laikā maksājumus, un pēkšņi notika nelaime, biju bez naudas līdzekļiem, šobrīd atkal viss ir nokārtojies. Bet tādēļ es vienu īres maksas rēķinu nevarēju samaksāt un esmu kavējis mazāk par 1 mēnesi. Turpmāk es kārtējos rēķinus varēšu samaksāt, bet šis 1 rēķins paliek, es vēlētos to samaksāt saprātīgā laika posmā, piemēram, 3 mēnešu periodā, bet dzīvokļa īpašniece man saka – ja nebūs maksājums 15 dienu laikā, tad man būšot jāatstāj dzīvoklis. Ļoti uztraucos par to. Vai dzīvokļa īpašniece tā var darīt? 15 dienu laikā es nevaru šo rēķinu apmaksāt, 2 mēnešu laikā es to noteikti varētu izdarīt. Es domāju, ka tāds laika posms nav saprātīgs. Vai man dzīvoklis tiešām būs jāatstāj, ja esmu maksājumu kavējis 1 mēnesi? Kā es varu rīkoties?

A
atbild:
28. decembrī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts, LU Juridiskās fakultātes lektors

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 12. pantā ir šāda norma – maksa par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, maksājama normatīvajos aktos vai dzīvojamās telpas īres līgumā noteiktajos termiņos un kārtībā.

Minētā normatīvā akta 28.2 pantā arī noteikts, ka izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem un citām personām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā dzīvojamās telpas īres maksu.

Īrnieku par parādiem var izlikt ar tiesas spriedumu, izīrētājam pirms prasības celšanas tiesā vismaz mēnesi iepriekš rakstveidā brīdinot īrnieku par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu. Kamēr īres līgums ir spēkā, īrniekam ir tiesības izmantot dzīvojamo platību; izīrētājs patvaļīgi nedrīkst no izīrētās dzīvojamās platības pārvietot īrnieka mantas vai citādi paša spēkiem viņu no dzīvokļa izlikt.

Zvērināts advokāts Jānis Lapsa uzsver – īres līgums ir uzticības līgums. “Mēs līdz tam vēl neesam izauguši, joprojām dzīvojam iepriekšējās iekārtas priekšstatā, ka bija piespiedu izīrētāji un piespiedu īrnieki. (..) Ar īres līgumu ir tāpat kā ar patapinājuma līgumu – ja izīrētājs to slēdz, viņš vēlas, lai īrnieks ir kārtīgs cilvēks. Savukārt īrnieks to pašu vēlas no izīrētāja.”

Šajā gadījumā var saprast dzīvokļa īpašnieci: ja jau pirmajos mēnešos pēc līguma noslēgšanas īrnieks savas saistības neizpilda, zūd uzticība un līdz ar to vēlme ilgstoši sadarboties. Te ir svarīgi, kas (un vai) īres līgumā ir teikts par dzīvojamās platības īres līguma izbeigšanu pirms noteiktā termiņa gan pēc izīrētāja, gan īrnieka iniciatīvas.

Ja Jums īres līguma nosacījumi ir pieņemami un dzīvojamās telpas tīkamas, lai tās izmantotu vismaz līgumā noteiktajā (gada) laikā, vienīgā pareizā rīcība būtu rast iespēju parādu tomēr nokārtot īpašnieces pieprasītajās 15 dienās vai arī mēģināt ar viņu vienoties par parāda pakāpenisku segšanu, pieskaitot to kārtējam īres maksājumam turpmākajos divos vai trīs mēnešos.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas