E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13458
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Apdrošināšanas līgums pirms termiņa izbeidzas ar pieteikumā norādīto laiku

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. decembrī, 2017
Gatis

OCTA. Obligātās apdrošināšanas objekts ir transportlīdzekļa īpašnieka vai tiesīgā lietotāja civiltiesiskā atbildība, kas savukārt ir sadalīta vēl par katru transportlīdzekli atsevišķi. Ja transportlīdzeklis tiek pārdots un transportlīdzeklim ir jauns īpašnieks, iepriekšējam īpašniekam, ja vēlas atgūt savu samaksāto prēmiju apdrošinātājam par neizmantoto apdrošināto laika periodu, tai pašā dienā, kad transportlīdzeklis tika pārrakstīts uz jauno īpašnieku, ir jāiesniedz pieteikums par apdrošināšanas līguma pirmstermiņa izbeigšanu. Gadījumā, ja kaut kādu apstākļu dēļ, aizmāršības, slimības, utt., iepriekšējais īpašnieks neiesniedz vai iesniedz novēloti pieteikumu apdrošinātājam par apdrošināšanas līguma izbeigšanu pirms termiņa, rodas situācija, ka obligātās apdrošināšanas objekts ir zudis, bet apdrošināšanas līgums vēl joprojām ir spēkā. Lūdzu, paskaidrojiet, kā to saprast, ka obligātās apdrošināšanas objekts ir zudis līdz ar transportlīdzekļa īpašnieka maiņu, bet apdrošināšanas līgums vēl joprojām ir spēkā?

A
atbild:
02. janvārī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 10. panta 1. daļa nosaka: “Apdrošināšanas līgums izbeidzas pirms termiņa – ar pieteikumā norādīto laiku, bet ne agrāk kā ar pieteikuma iesniegšanas brīdi, ja transportlīdzekļa īpašnieks iesniedz apdrošinātājam rakstveida pieteikumu par apdrošināšanas līguma izbeigšanu pirms termiņa, pieteikumam pievieno līguma izbeigšanas pamatojumu – pierādījumus, kas apstiprina vienu no šādiem nosacījumiem: [..] transportlīdzeklis ir atsavināts [..].”

Iepriekš minētais pants tieši norāda apdrošināšanas līguma pirms termiņa izbeigšanas laiku – pieteikumā norādīto laiku, bet ne agrāk kā ar pieteikuma iesniegšanas brīdi.

Savukārt minētā likuma 10. panta 3. daļa nosaka sekojošo – ja transportlīdzeklis ir atsavināts, tad, izbeidzot apdrošināšanas līgumu pirms termiņa, transportlīdzekļa īpašniekam ir tiesības uz to iemaksātās apdrošināšanas prēmijas daļu, kura atbilst atlikušajam laikposmam no apdrošināšanas līguma izbeigšanas dienas līdz apdrošināšanas līguma termiņa beigām un no kuras atskaitīti ne vairāk kā 5 procenti no apdrošināšanas prēmijas daļas par atlikušo periodu.

No iepriekš minētā redzams, ka likumdevējs ar likumu nostiprināja tiesisko regulējumu, ar kuru atlikusī apdrošināšanas prēmijas daļa tiek skaitīta no dienas, kad iepriekšējais īpašnieks izteica gribu izbeigt apdrošināšanas līgumu, nevis ar dienu, kad starp transportlīdzekļa iepriekšējo īpašnieku un jauno īpašnieku tika noslēgts atsavinājuma līgums.

Apdrošināšanas līgums tiek slēgts starp divām pusēm – apdrošināšanas ņēmēju un apdrošināšanas devēju, tas neattiecas uz trešo pusi (transportlīdzekļa jauno ieguvēju).

Likumdevējs tādā veidā ir noteicis tiesisko risinājumu, ka apdrošināšanas līgums pirms termiņa izbeidzas ar pieteikumā norādīto laiku, bet ne agrāk kā ar pieteikuma iesniegšanas brīdi, nevis ar atsavinājuma līguma noslēgšanas brīdi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas