E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13444
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Zemi un uz tās esošās būves pārdot var tikai kopā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2017
Skadiņš

Pārdodu zemi pircējam, kurš iegādājas zemi ar ALTUM kredītu. Būves pēc norunas ar pircēju paliek pārdevēja īpašumā/lietošanā. Ar kāda veida līgumu šajā situācijā pietiek pārdevējam, lai garantētu savas īpašuma tiesības, ja nebija laika atsevišķā zemesgrāmatā atdalīt būves? Vai pietiek ar patapinājuma līgumu, un ar ko tas jāslēdz?

A
atbild:
04. janvārī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Civillikuma 968. pants nosaka: “Uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu.” Šajā tiesību normā ir nostiprināts vispārējs ēku (būvju) un zemes nedalāmības princips. Tas nozīmē, ka zeme un uz zemes uzcelta būve ir atzīstamas par vienu nedalāmu nekustamo īpašumu un būves no zemes nav atdalāmas.

Likums neatļauj sadalīt zemi un būvi atsevišķos īpašumos un pārdot tikai zemi vai tikai būvi. Ja starp līdzējiem tiks noslēgts pirkuma līgums tikai par zemi, nepārdodot arī būvi, tad šis tiesiskais darījums tiks atzīts par neatbilstošu likuma prasībām (nedalāmības principam) un netiks reģistrēts zemesgrāmatā. Tātad tiesiski ir iespējams pārdot kopā tikai zemi un būves, nevis vienu vai otru.

Patapinājuma līgums jau pats ir kādas mantas bezatlīdzības lietošanas līgums, un šāds līgums nerada īpašumtiesības uz lietošanā saņemto (nodoto) mantu.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas