E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13436
Lasīšanai: 3 minūtes

Sezonas modeļa ēka un piekrastes teritorija

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2017
Mairita

Ja vēlos izvietot sezonas modeļa veida ēku Latvijas piekrastes teritorijā tūrisma nozares attīstībai, kādas atļaujas ir nepieciešamas, lai veiktu konkrēto darbību? Modeļa ēka nepārsniedz 30 kvadrātmetru lielumu.

A
atbild:
22. janvārī, 2018

Atbildot uz jautājumu par modeļa veida ēkas būvniecību Latvijas piekrastes teritorijā, norādām, ka būvniecību var ierosināt zemes vai būves īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs (arī publiskas personas zemes vai būves tiesiskais valdītājs) vai lietotājs, kuram ar līgumu noteiktas tiesības būvēt.

Ievērojot Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgo būvnoteikumu” (19.08.2014.) 1. pielikumā noteikto ēku iedalījumu, pirmās grupas ēkas iedalījuma kritērijā “Platība, apbūves laukums” ir iespējami trīs gadījumi:

  • mazēka (vienstāva ēka, t. sk. nojume un palīgēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m²);
  • ārpus pilsētu un ciemu teritorijām vienstāva lauku saimniecību nedzīvojamā ēka, kura nav paredzēta dzīvnieku turēšanai, un palīgēka (piemēram, saimniecības ēka, noliktava, šķūnis, pagrabs, nojume, garāža) ar apbūves laukumu līdz 60 m²;
  • atsevišķa rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m², tai skaitā konteinertipa ēka vai būvizstrādājums, izņemot ēku, kurā tiek izvietota bīstamā iekārta.

Atkarībā no šī kritērija atbilstošā gadījuma MK noteikumu  Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” (02.09.2014.) 22. punktā ir noteikts dokumentu sastāvs, kas jāiesniedz būvvaldē, proti, nepieciešams būvvaldē saskaņot vietu un vizuālo izskatu, kā arī pēc tam to nodot ekspluatācijā, veicot nepieciešamos uzmērījumus.

Vienlaikus, ja šādu modeļa veida ēku plānots novietot uz sezonu publiskā ārtelpā un tās beigās to nojaukt (aizvākt), tad būs nepieciešams būvvaldē saskaņot vietu un vizuālo izskatu (“Ēku būvnoteikumu” 29.1 punkts), iesniedzot paskaidrojuma rakstu (1. pielikums), kā arī par būvdarbu pabeigšanu jāpaziņo būvvaldei. Sezonas ēkas ir jānojauc sezonas beigās saskaņā ar paskaidrojuma rakstā (1. pielikuma 22. punktā) norādīto termiņu, un šo termiņu kontrolē būvinspektors (“Ēku būvnoteikumu” 158.1 punkts). Jānorāda, ka sezonas ēkas ekspluatācijas laiks nav ilgāks par vienu gadu, tajā ietverot arī nojaukšanas laiku.

Atsevišķos gadījumos būvniecības ieceres dokumenti nav nepieciešami, piemēram, pirmās un otrās grupas vienstāva sezonas ēkas bez pamatiem (piemēram, siltumnīca, nojume, paviljons) ārpus publiskās ārtelpas jaunai būvniecībai, novietošanai un nojaukšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas