E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13410
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kopīpašums paredz arī kopīgu atbildību, bet to var nodalīt

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2017
Jānis

Sveiki! Man Rīgā ir kopīpašums ar 5 kopīpašniekiem. Rēķinus par RŪ pakalpojumiem man sūtīja atsevišķi no kopīpašniekiem, bet tagad no 2017. gada grib, lai mēs visi parakstām vienu līgumu, un rēķins nāks viens uz visu īpašumu. Kāpēc man vajag parakstīt vienu līgumu un uzņemties atbildību par pārējiem īpašniekiem? Kādas iespējas man noslēgt atsevišķu līgumu?

A
atbild:
05. janvārī, 2018
Līga Pauliņa
LV portāls

Saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikumu īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība. Civillikuma 1071. pants noteic, ka uz kopējo lietu gulošās nastas, apgrūtinājumi un lietas uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes kopīpašniekiem samērīgi ar viņu daļām. Tādējādi SIA "Rīgas ūdens" var prasīt viena līguma noslēgšanu ar visiem kopīpašniekiem, bet izdevumu segšanu vai zaudējumu kompensāciju var prasīt tikai samērīgi ar katram kopīpašniekam pienākošos kopīpašuma daļu.

Ja nevēlaties slēgt kopīgu līgumu ne ar SIA "Rīgas ūdens", ne citiem pakalpojumu sniedzējiem, Jums ir iespēja starp kopīpašniekiem noslēgt līgumu par nekustamā īpašuma dalītu lietošanu vai līgumu par kopīpašuma apsaimniekošanu un lietošanas kārtību. Noslēdzot šādu vienošanos, ir iespējams noregulēt gan īpašuma lietošanas jautājumus, gan noteikt katra īpašnieka pienākumus īpašuma uzturēšanā. Šāds līgums var pasargāt Jūs no pienākuma segt zaudējumus, kas radušies citam kopīpašniekam, nepildot līgumā noteiktos pienākumus.

 
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas