E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13344
Lasīšanai: 2 minūtes

Bezdarbnieka pabalsta aprēķināšana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2017
Ram

Sveiki! Kā tiek aprēķināts bezdarbnieka pabalsts, ja noteiktajā 12 mēnešu periodā 4 mēnešus esmu saņēmis slimības pabalstu (6 mēneši darbā + 4mēneši slims + 2 mēneši darbā + vēl 2 mēneši darbā (atmetamais periods))?

A
atbild:
11. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu piešķir, aprēķina un izmaksā saskaņā ar likumu “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” un uz šī likuma pamata izdotajiem Ministru kabineta 2008. gada 21. oktobra noteikumiem Nr. 866 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”. 

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir pie nosacījumiem, ja:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra  ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ja par Jums Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas bezdarba apdrošināšanai ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Vidējo iemaksu algu aprēķina no pabalsta pieprasītāja iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Personas, kuras saņem slimības pabalstu, ir apdrošinātas pret bezdarbu. Tas nozīmē, ka šis periods tiek ņemts vērā, nosakot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, kā arī slimības pabalsta summas ņem vērā, aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai.

Tātad, ja noteiktajā vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas perioda daļā ir strādāts, daļā – saņemts slimības pabalsts, tad vidējā iemaksu alga tiks aprēķināta gan no darba algām, gan no piešķirto slimības pabalstu summām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas