E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13339
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi

MUN maksātāju iesaiste sociālās apdrošināšanas sistēmā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2017
Elga Millere

Lūdzu paskaidrot, kā veidojas un kā tiek administrētas mikronodokļa uzņēmuma sociālās iemaksas un vai pamatots ir apgalvojums, ka MUN darbinieki neveic sociālās iemaksas. Piemērs no VSAA izziņas pensijas pārrēķinam: 06.2017. Darba ienākumi 720 EUR, iemaksu objekts 480,88, iemaksu likme 34,09%, aprēķinātās iemaksas 163,93 EUR, samaksātais 1. līmeņa pensijas kapitāls 67,3232. Ienākusī summa MUN jūnijā, no kuras samaksāts 15% MUN nodoklis, ir lielāks nekā izmaksātā alga. Jautājums – kur paliek starpība aprēķinātajām iemaksām un iemaksām 1. pensiju līmenī, kas ir 96,61 EUR, un vai drīkst apgalvot, ka MUN darbinieki neveic sociālās iemaksas un viņiem nepienākas valsts nodrošinātā bezmaksas medicīniskā aprūpe? Otrs jautājums – ja esmu gan MUN darbinieks, gan pensionārs, kurai kategorijai atbilstu – tiem, kam pienākas vai nepienākas valsts nodrošinātā medicīniskā aprūpe?

A
atbild:
11. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Apgalvojums, ka mikrouzņēmumu darbinieki neveic sociālās iemaksas, protams, nav pamatots, taču diez vai kāds šādu apgalvojumu ir izteicis, jo Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 9. pantā ir noteikts, ka mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbinieks ir sociāli apdrošināms. Cita lieta, ka MUN sociālie maksājumi ir vairākkārt mazāki nekā vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem un līdz ar to daudz mazākas ir sociālās garantijas, tajā skaitā veidojas mazāki uzkrājumi pensijai. Par to ir bažas.

Pirmkārt. Būtiskākā atšķirība starp darba ņēmējiem, kuri maksā vispārējos darbaspēka nodokļus (iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI)), un mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju ir tā, ka darba ņēmējam, lai viņš varētu saņemt 720 eiro algu neto (uz rokas), bruto algai ir jābūt apmēram 1025 eiro. No šādas algas no darbinieka ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (23%) – gandrīz 200 eiro, sociālajās iemaksās darba ņēmējs samaksā 107 eiro (10,50%), savukārt darba devējs no saviem līdzekļiem samaksā vēl – 240 eiro (23,59%).

Mikrouzņēmuma darbinieka algu – 720 eiro – ar nodokļiem neapliek vispār.

Savukārt, ja darba ņēmējam būtu noteikta alga 720 eiro (bruto), uz rokas viņš saņemtu tikai 510 eiro.

Otrkārt. Komersants, piemēram, SIA, vispārējā nodokļu režīmā vēl maksā arī uzņēmumu ienākuma nodokli – 15%.

Saimnieciskās darbības veicējs (pašnodarbinātais) maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli – 23% un VSAOI (31,13%), ja ienākums ir lielāks par 380 eiro mēnesī.

Mikrouzņēmumu nodoklis ir tikai 12% no apgrozījuma (ieņēmumiem), ja tas nepārsniedz 7000 eiro gadā, 15% – ja gadā apgrozījums ir lielāks. Un tas ietver gan sociālās iemaksas, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli. Proti, no samaksātā mikrouzņēmumu nodokļa 80% nonāk valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā, 19,9 % – iedzīvotāju ienākuma nodokļa kontā.

Par pensijas kapitālu. Darba ņēmējam iemaksas 20% apmērā no iemaksu objekta (bruto algas – 1025 eiro) – tas ir 205 eiro – veidotu valsts pensijas (1. līmeņa) kapitālu, ja persona  nav fondēto pensiju shēmas dalībnieks. Ja persona ir 2. pensiju līmeņa dalībnieks, tad šī summa sadalās šādi – 14% pirmajam līmenim, 6% otrajam līmenim.

Mikrouzņēmumam sociālās iemaksas un pabalstus, arī iemaksas pensijai aprēķina atšķirīgi – nevis no algas (jo algai taču nodokļu nav), bet gan no iemaksu objekta. To nosakot, ņem vērā MU apgrozījumu, darbinieku skaitu, darba algu. Tas Jums izziņā arī ir norādīts – iemaksu objekts 480,88 eiro, iemaksas pensijas 1. līmenī – 96,61 EUR.

Kā veidojies pensijas pārrēķins, izskaidrot to varat lūgt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciālistiem, jo pārrēķinu veic, pamatojoties uz personas individuālajiem datiem.

Jā, mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji nebūs pakļauti veselības apdrošināšanai. Jau pašreiz mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja līdzdalība sociālās apdrošināšanas sistēmas solidārā uzturēšanā ir vairākkārt mazāka nekā vispārējā nodokļa režīmā strādājošo līdzdalība sociālās apdrošināšanas sistēmā un arī rūpēs par savu nākotnes pensiju, jo, ja cilvēks sev pienācīgu pensiju nenopelnīs, valstij tik un tā būs pienākums pensiju maksāt vismaz minimālajā apmērā no tiem nodokļiem, ko samaksā pārējie nodokļu maksātāji.

Kas attiecas jautāto par veselības apdrošināšanu, ko paredz papildu 1% likme valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, ja esat gan MUN darbinieks, gan pensionārs, – Jums būs tiesības saņemt valsts obligātās veselības apdrošināšanā iekļautos veselības aprūpes pakalpojumus kā īpaša statusa personai – pensionāram.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas