E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13337
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Privātpersonai savs īpašums jāuztur patstāvīgi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2017
Daina

Labdien! Mūsu īpašumam (lauku teritorijā) varam piekļūt, braucot cauri (aptuveni 100 m) kaimiņa privātīpašumam, varētu teikt, pagalmam. Pašvaldības ceļš beidzas pirms kaimiņa zemes robežas. Šogad notiek pašvaldības ceļa pārbūve. Nopriecājāmies arī mēs, jo cerējām, ka tiks savests kārtībā arī ceļa posms līdz mūsu īpašumam, kas tur jau atrodas no seniem laikiem, jo pašvaldības mājaslapā pašvaldības ceļš ir iezīmēts līdz mūsu īpašumam, bet izrādās, ka tas ir tikai perspektīvā. Taču tagad pašvaldība sava ceļa garumu pagarina un 64 m ("par ko vēl pašvaldībai jānoslēdz zemes nomas līgums", kā raksta pašvaldības pārstāvis) kaimiņa teritorijā (pagalmā) veic ceļa remonta darbus, bet atlikušo ceļu (aptuveni 40 m) līdz mūsu īpašuma robežai kaimiņš neļaujot savest kārtībā. Zinām un saprotam, ka mums tas ir mājas ceļš, bet vai pašvaldība rīkojas likumīgi, veicot ceļa remontu tikai daļā kaimiņa privātīpašuma, pagalmā? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
27. decembrī, 2017
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Laura Jansone, Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste

Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 2. punktu viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību – ielu, ceļu un laukumu būvniecība, rekonstruēšana un uzturēšana; ielu, laukumu un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; atkritumu savākšanas un izvešanas kontrole; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana.

Savukārt atbilstoši minētā likuma 7. panta otrajai daļai šā likuma 15. pantā paredzēto autonomo funkciju izpilde tiek finansēta no attiecīgās pašvaldības budžeta, ja likumā nav noteikts citādi. Arī likuma “Par autoceļiem” 12. panta 2. punkts paredz, ka pašvaldību ceļu un ielu pārvaldīšana, uzturēšana, projektēšana, renovācija, rekonstrukcija un būvniecība tiek finansēta no pašvaldību līdzekļiem un valsts līdzekļiem.

Vienlaicīgi VARAM vērš uzmanību, ka pašvaldības autoceļu uzturēšanas darbi notiek, ievērojot Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 224 “Noteikumi par valsts un pašvaldības autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to kontroli” iekļautās prasības.

Saskaņā ar Publisko personu finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 10. panta pirmo un trešo daļu publiska persona, izņemot likumos vai MK noteikumos īpaši paredzētus gadījumus, nedrīkst dāvināt (ziedot) finanšu līdzekļus un mantu. Dāvinājums (ziedojums) šā likuma izpratnē ir publiskas personas vai kapitālsabiedrības finanšu līdzekļu vai mantas bezatlīdzības nodošana privātpersonas vai citas kapitālsabiedrības īpašumā, kā arī kapitālsabiedrības finanšu līdzekļu vai mantas bezatlīdzības nodošana publiskas personas īpašumā.

Ņemot vērā minēto, pašvaldība savas ielas un ceļus uztur pieejamo finanšu līdzekļu ietvaros un ceļu rekonstrukciju veic atbilstoši pašvaldības prioritātēm. Savukārt pašvaldības finanšu līdzekļu ieguldīšana privātpersonas īpašumā esoša ceļa rekonstruēšanā nav pieļaujama. Privātpersona savu īpašumu, tostarp īpašumā esošo ceļu, uztur patstāvīgi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas