E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13318
Lasīšanai: 3 minūtes

Avansā izmaksāto atvaļinājuma daļu darba devējs ietur

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2017
Jūlija

Labdien! Esmu uzrakstījusi iesniegumu par to, lai mani atlaiž no darba, vadītāja to ir parakstījusi. Un, kad ir saņemta man pārskaitītā alga, esmu pamanījusi, ka man atņēma diezgan lielu summu kā kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu. Kā to saprast, un kāpēc es par to samaksāju? Atvaļinājumā pēdējo reizi biju no 3. jūlija līdz 28. augustam, pēdējā mana darba diena bija 13. oktobris. Gribētu uzzināt, kas tā par kompensāciju, kāpēc es par to samaksāju un vai darba devējam vajadzēja izmaksāt kaut ko man? Strādāju par pirmsskolas skolotāju bērnudārzā. Iestājos darbā 18.12.15., pirmais atvaļinājums bija no 3.07.16. līdz 26.08.16., tad nākamais atvaļinājums bija pēc mācību gada no 03.07.17. līdz 28.08.17. Savukārt 13.10.17. bija mana pēdējā darba diena.

A
atbild:
08. decembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pedagogiem, ņemot vērā darba specifiku, ierasti atvaļinājums tiek piešķirts vasarā. Turklāt pedagoģiskajam darbiniekam šādu atvaļinājumu parasti piešķir likumā noteiktā pilnā apmērā.

Tas praksē nozīmē, ka atkarībā no darbinieka individuālā darba gada veidojas situācija, ka daļa atvaļinājuma tiek piešķirta avansā. Proti, konkrētajā darba periodā – viens gads – vēl nav nostrādāti 11 mēneši, bet, piemēram, tikai puse, un atvaļinājums piešķirts pilnā apmērā.

Situācijā, ja darba attiecības tiek pārtrauktas, darba devējs, veicot galīgo aprēķinu, ņem vērā darbinieka individuālā darba gada periodu, kā arī darbiniekam izmaksāto atvaļinājuma kompensāciju. Jūsu aprakstītajā situācijā tieši tā arī ir bijis. Jūsu kārtējais individuālais darba gads ir no 18.12.2106. līdz 17.12.2017. Atvaļinājums par šo periodu ir izņemts un apmaksāts pilnā apmērā, taču darba attiecības ir izbeigtas, pirms noslēdzies individuālais darba gads. Tas nozīmē, ka par atvaļinājumu ir izveidojusies pārmaksa, ko darba devējs ietur no pēdējās algas. Likums neuzliek pienākumu darbiniekam samaksāt atvaļinājuma kompensāciju par laiku, ko viņš nav strādājis.

Lai komentētu, vai darba devējam bija Jums jāizmaksā kāda cita kompensācija, ir jāzina darba attiecību izbeigšanas pamatojums. Tikai Darba likuma 112. pantā noteiktajās situācijās šāda kompensācija tiek izmaksāta. Ja uzteicāt darbu pati, proti, atbilstoši Darba likuma 100. panta pirmajam punktam, tad Darba likums neparedz Jums izmaksāt kompensāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas