E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13316
Lasīšanai: 5 minūtes

Parādniekam ar tiesu izpildītāju ir jākomunicē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2017
Lauma

Gribu vienreiz saprast "tautas vārdiem": ja tiesu izpildītājs bloķē kontu vai atvelk no algas, zinu, ka jāsaglabā 380 eiro plus arī 95 eiro uzturlīdzekļi. Varu tad izņemt 475 eiro? Vai tikai ar visiem uzturlīdzekļiem un visu ienākošo naudu varu izņemt tikai 380 eiro? Saņemu minimālo algu plus 95 eiro uzturlīdzekļus.

A
atbild:
08. decembrī, 2017

Ja tiesu izpildītājs veic ikmēneša ieturējumu no darba algas, tad tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem:

No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, — 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

(2) Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2. punktā noteikto gadījumu.

Ja tiesu izpildītājs uz Jūsu darbavietu ir nosūtījis rīkojumu un piedziņa notiek kā parastajos gadījumos saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 3. punktu vai otro daļu, tad Jūsu gadījumā ieturējumu veikšana nav iespējama. Bet uzturlīdzekļu vai administratīvo sodu piedziņas gadījumā parādniekam tiek saglabāta darba samaksa 50% no minimālās mēneša darba algas, saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Civilprocesa likuma 596. panta 5. punkts nosaka, ka piedziņu nevar vērst uz bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Ja Jūsu gadījumā notiek klasiskā piedziņa (netiek piedzīti uzturlīdzekļi vai administratīvais sods), Jums vajadzētu vērsties pie tiesu izpildītāja ar iesniegumu, lūdzot atbloķēt bankas kontu. No Jūsu norādītā noprotams, ka Jūs saņemat tikai tādus naudas līdzekļus, uz kuriem pašreiz nevar vērst piedziņu.

Iesniegumā lūdziet atbloķēt bankas kontu, norādiet, kādi naudas līdzekļi mēneša ietvaros kontā ienāk, un klāt pievienojiet konta pārskatu par pēdējiem trim mēnešiem, kur tas ir redzams. Ļoti iespējams, tiesu izpildītājs nāks Jums pretī un kontu atbloķēs.

Kamēr Jūsu konts ir bloķēts, Jūs varat vērsties jebkuras bankas filiālē, kur Jums ir reģistrēts konts un, uzrādot pasi vai personas apliecību, šogad izņemt skaidrā naudā 380 eiro mēneša ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas