E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13306
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantojums un meita no pirmās laulības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2017
Ieva

Labdien! Mūsu ģimene ir iegādājusies māju, izmantojot kredīta iespējas. Kredīta maksātājs ir vīrs, līdz ar to viņš ir īpašnieks. Mūsu ģimenē aug nepilngadīga meita, vīram no pirmās laulības ir pilngadīga meita. Vai ir iespējams sakārtot papīrus, līgumus, lai vienīgā mantiniece (dzīve ir dzīve) ir mūsu meita vai es kā sieva, lai uz īpašumu pirmās laulības meitai nebūtu nekādu tiesību? Paldies!

A
atbild:
19. decembrī, 2017
Laura Studente
LV portālam

Vīra nāves gadījumā gan Jūs, gan abas meitas ir neatņemamās daļas tiesīgie. Arī tad, ja tiks noslēgts mantojuma līgums vai testaments, pilngadīgajai meitai būs tiesības uz savu daļu.

Pastāv iespēja noslēgt dāvinājuma līgumu, piemēram, uzdāvinot mājokli otrai, nepilngadīgajai, meitai. Tomēr arī tādā gadījumā Civillikuma 1922. pants meitai no otras laulības gadījumā, ja tas ir vienīgais mantojums, kas viņai paliktu, paredz prasīt no apdāvinātā, lai šīs daļas izdod, piemēram, izmaksā naudā. Aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā – mantiniekam ir tiesības saņemt pusi no tā, ko viņš būtu tiesīgs mantot, ja mantojums atklātos pirms dāvinājuma līguma noslēgšanas.

Vēl arī pastāv iespēja noslēgt dāvinājumu uz Jūsu vārda, tad mājokli mantos nepilngadīgā meita. Tomēr jāņem vērā, ka šobrīd likumiski meitai no pirmās laulības ir tādas pašas tiesības kā meitai no otrās laulības. Tāpat arī jāatzīmē, ka, pārņemot mantojumu, tiks pārņemtas arī kredītsaistības par māju, kas tad būs jāmaksā jaunajam mantiniekam.

Jūs varat vērsties pēc konsultācijas pie notāra. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas