E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13301
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Amatu savienošana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2017
Anna

Ja darbinieks kandidē pašvaldību vēlēšanās uz deputāta amatu, kurā brīdī viņam jāprasa amatu savienošanas atļauja?

A
atbild:
09. janvārī, 2018
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs
Laura Dūša, galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos

Personām, kuras kandidē pašvaldību vēlēšanās uz deputāta amatu, kandidēšanas laikā nav nepieciešama amatu savienošanas atļauja, proti, kandidāts nav amats.

Amats likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 1. panta 1. punkta izpratnē ir darbs vai dienests noteiktu pilnvaru ietvaros publiskas personas iestādē, sabiedriskajā, politiskajā vai reliģiskajā organizācijā, kā arī komercsabiedrībā.

Minētā likuma 6. panta pirmā daļa noteic, ka valsts amatpersonai ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu ar citu amatu, uzņēmuma līguma vai pilnvarojuma izpildi vai saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā, vai reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", ja šajā likumā vai citā normatīvajā aktā nav paredzēti valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi.

Speciālie amata savienošanas ierobežojumi valsts amatpersonām ir noteikti likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 7. pantā.

Piemēram, minētā likuma 4. panta otrajai daļā minētajām valsts amatpersonām ir saistoši arī šī likuma 7. panta sestajā daļā valsts amatpersonām noteiktie amata savienošanas ierobežojumi.

Līdz ar to saskaņā ar likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 7. panta sestajā daļā noteikto 4. panta otrajā daļā minētā valsts amatpersona, kurai šajā pantā nav noteikti īpaši amata savienošanas nosacījumi, var savienot valsts amatpersonas amatu tikai ar:

  • amatu, kuru tā ieņem saskaņā ar likumu, Ministru kabineta noteikumiem un rīkojumiem;
  • pedagoga, zinātnieka, profesionāla sportista un radošo darbu;
  • amatu arodbiedrībā;
  • citu amatu, uzņēmuma līguma vai šā panta vienpadsmitajā daļā neminēta pilnvarojuma izpildi, ja to savienošana nerada interešu konfliktu un ir saņemta attiecīgās publiskas personas iestādes vadītāja vai viņa pilnvarotas personas rakstveida atļauja;
  • saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā vai reģistrējoties VID kā saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, ja šī savienošana nerada interešu konfliktu un ir saņemta attiecīgās publiskas personas iestādes vadītāja vai viņa pilnvarotas personas rakstveida atļauja.

Līdz ar to 4. panta otrajā daļā minētajām valsts amatpersonām ir atļauts savienot savu ieņemamo valsts amatpersonas amatu ar citu amatu, tostarp pašvaldības deputāta amatu, ja tas nerada interešu konfliktu un minēto amatu savienošanai ir saņemta attiecīgās publiskās personas iestādes vadītāja vai viņa pilnvarotas personas rakstveida atļauja.

Tāda ir nepieciešama, kad darbinieks ir oficiāli kļuvis par pašvaldības deputātu – jaunievēlētās domes pirmajā sasaukuma sēdē tiek paziņoti oficiālie vēlēšanu rezultāti un jaunais domes sastāvs. Kad tas ir paziņots un darbinieks ir piekritis kļūt par deputātu, jālūdz amata savienošanas atļauja.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas