E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13300
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kredītsaistību izpildi prasa no aizņēmēja

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2017
Juris

Labdien! 2008. gadā iepazinos ar sievieti un uzsākām kopdzīvi, kopā nolēmām iegādāties dzīvokli. Pirkuma līgumā ½ man un ½ viņai. Noformējām kredītu, kur viņa bija kā galvotājs. Pēc gada attiecības izjuka. Savu ½ domājamās daļas ar bankas piekrišanu uzdāvināju viņai, īpašums pilnībā pārgāja uz viņas vārda (arī zemesgrāmatā par to ieraksts), līdz ar to turpmāk kredītu visus gadus maksāja viņa. Nesen saņēmu no bankas vēstuli par to, ka kredīta maksājumi ir kavēti, tāpēc banka pieprasa nomaksāt visu atlikušo parādu līdz noteiktam datumam, pretējā gadījumā dzīvoklis tiek pārdots, un, ja tas nesedz (bet tas, pēc tirgus izpētes, nesedz) nepieciešamo summu, tā tiks piedzīta no manis. Jautājumi: 1. Sanāk, ka man īpašums nepieder, bet banka no manis var piedzīt parādu, pamatojoties, kā saka banka, uz to, ka es esot bijis sākotnējais kredīta ņēmējs? T.i., man ir jāņem kredīts, lai nomaksātu šo kredītu? 2.Vai šajā gadījumā, ja es arī samaksāšu, es varu caur tiesu piedzīt no viņas šo nomaksāto parādu, pieprasot regresa prasību? 3. Šobrīd esmu laulībā ar citu sievieti, un šīs laulības laikā sieva uz sava vārda ir nopirkusi nekustamo īpašumu (maksāja viņa, zeme uz viņas vārda). Vai banka, lai segtu prasību, var piedzīt arī no šī īpašuma? Paldies!

A
atbild:
28. novembrī, 2017
Una Medne
juriste

Situācijas apraksts liek domāt, ka neatkarīgi no tā, ka atsavinājāt ½ no nekustamā īpašuma bijušajai draudzenei, juridiski kreditors ( banka) nemainīja Jūsu statusu kā kredītņēmējam. Tas nozīmē, ka Jūs palikāt aizdevumam kā aizņēmējs, bet šī sieviete gan kā ķīlas devējs, gan kā galvotājs.

Ja tā ir, tad neatkarīgi no tā, kāda bija vienošanās starp Jums un šo sievieti, Jūs bankai esat aizņēmējs, kas nozīmē, ka banka aizdevuma nesamaksas gadījumā griežas pie Jums un pieprasa parāda nomaksu. Ja parāds netiek dzēsts, banka ir tiesīga griezties tiesā un iztiesāt Jūsu parādu Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā.

Pēc tiesas nolēmumu iegūšanas banka parāda piedziņu nodod zvērinātam tiesu izpildītājam, kas bankas uzdevumā veic ieķīlātā nekustamā īpašuma pārdošanu izsolē. Ja nekustamais īpašums nesedz bankas parādsaistības, tad tiesu izpildītājam ir tiesības veikt piedziņu uz laulāto kopmantu. Proti, ja Jūsu sieva laulības laikā ir iegādājusies nekustamo īpašumu, tad tas tiek uzskatīts par Jūsu kopmantu, kur katram pienākas ½ no dzīvokļa, ja vien starp jums ar sievu nav noslēgts laulību līgums par mantas šķirtību. Tātad tiesu izpildītājs piedziņu var vērst uz Jums piederošo nekustamā īpašuma ½ daļu.

Attiecībā uz regresa prasību, ja Jūs varat pierādīt, ka neesat guvis labumu un esat atzīstams par cietušo, varat mēģināt celt prasību pret galvotāju. Jānorāda, ka gadījumā, ja esat aizņēmēja statusā, tas varētu būt diezgan sarežģīti.

Ja tomēr šobrīd Jūs neesat aizņēmējs bankā un pie aizdevuma atsavināšanas bijušajai dzīvesbiedrei ar Jums tika izbeigtas arī darījuma attiecības ar banku, tad ir grūti komentēt, uz kāda pamata banka no Jums pieprasa saistību izpildi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas