E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13299
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Individuālais komersants atbild ar visu savu mantu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2017
Rita

Labdien! Lūgums pēc palīdzības, lai rastu atbildes uz sekojošiem jautājumiem! Persona (šobrīd pensionārs) kādreiz darbojās kā IK. Radās nodokļu parāds, un attiecīgi šobrīd ir ZTI, kas ietur līdzekļus par nenomaksātajiem nodokļiem. Persona šobrīd ir uzsākusi oficiālas darba attiecības, jo kā IK persona vairs nestrādā. Naudas līdzekļi (nodokļu parāds) tiek ieturēti 100% pensijas apmērā, kā arī daļēji no darba algas un avansa. Vēlējāmies saprast, vai konkrētajā gadījumā ir tiesības ieturēt līdzekļus no visiem ienākumiem. Kāda ir tā summa, kuru nedrīkst ieturēt? Ja tomēr šī summa, kas tiek atstāta personai, ir mazāka par likumā noteikto, tad kā ir tālāk jārīkojas? Attiecīgi ir radies arī jautājums, kā izbeigt IK darbību, ņemot vērā, ka šobrīd ir šis nodokļu parāds! Gaidīšu Jūsu atbildi, paldies!

A
atbild:
18. decembrī, 2017

Komerclikuma 76. panta otrā daļa nosaka, ka individuālais komersants par savām saistībām atbild ar visu savu mantu. Tas nozīmē, ka tiesu izpildītājs pret personu var piemērot visus tos piespiedu izpildes līdzekļus, kas norādīti Civilprocesa likuma 557. pantā. Tie ir: piedziņas vēršana uz kustamo un nekustamo mantu, darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem un naudas līdzekļiem kredītiestādēs.

Apķīlājot personas kontu kredītiestādē, tajā tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās mēneša darba algas apmērā, kas šogad ir 380 eiro.

Ja tiek veikti ieturējumi no darba algas vai tai pielīdzinātajiem maksājumiem (pensijas), tad tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem:

No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā — saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, — 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, — 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

(2) Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ja ieturējumi tiek veikti gan no pensijas, gan darba samaksas, tad minimālā darba samaksa un naudas līdzekļi uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā tiek saglabāti vienam ienākumu avotam.

Ja Jūs saņemat pensiju un darba samaksu uz kontu, kurš Jums ir bloķēts, Jums jāvēršas pie tiesu izpildītāja ar iesniegumu kontu atķīlāt. Iesniegumā norādiet, ka uz kontu saņemat pensiju un darba samaksu, no kā tiek veikti ieturējumi. Klāt pievienojiet bankas konta pārskatu par pēdējiem trim mēnešiem, kur tas ir redzams. Ļoti iespējams, tiesu izpildītājs nāks Jums pretī un kontu atķīlās.

Civilprocesa likuma 596. pantā ir norādīti naudas līdzekļi, uz kuriem tiesu izpildītājs nevar vērst piedziņu:

Piedziņu nevar vērst uz:

  • atlaišanas pabalstu, apbedīšanas pabalstu, vienreizēju pabalstu mirušā laulātajam, valsts sociālajiem pabalstiem, valsts atbalstu ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;
  • kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  • darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  • sociālās palīdzības pabalstiem;
  • bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Sazinoties ar tiesu izpildītāju padomi, mums paskaidroja – ja komersants tiek izslēgts no Komercreģistra, tad ir jāskatās, kā piedziņas kārtība ir atrunāta izpildu dokumentā (tiesas nolēmumā). Ja ir atrunāts, ka individuālais komersants par savām saistībām atbild ar visu konkrētas fiziskas personas mantu, tad arī pēc izslēgšanas no Komercreģistra faktiski piedziņa pret šo personu ir iespējama.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas