E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13272
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Darbnespējas periodu izslēdz no vidējās iemaksu algas perioda vecāku pabalstiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2017
Arsele Miltovica

Labdien! Vēlējos jautāt, man ir šāda situācija: veselības dēļ jau 4 mēnešus esmu uz slimības lapas, šo mēnešu laikā iestājusies grūtniecība, tomēr strādāt veselības dēļ nevaru. Sanāk, ka 4 mēnešu lapa man jau ir un grūtniecības dēļ to tagad pagarina vēl, man ir 8. nedēļa, tātad vēl 7 mēnešus? Vēlējos zināt, kas notiek tālāk, pēc 6 mēnešu B lapas? Šo lapu pagarina, vai arī saņemu līdz šim saņemto? Kā tas ietekmēs bērna kopšanas pabalstu pēc dzemdībām līdz pusotram gadam? Vai ir iespēja, ka nesaņemšu vairs neko?

A
atbild:
30. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu jautājumā izklāstītā informācija nav pilnīga, lai varētu sniegt konkrētāku skaidrojumu, kā varētu tikt piemēroti tiesību akti. Tāpēc atbildē būs informācija par to, ko paredz tiesību akti vispārējā gadījumā.

Likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteikts – ja slimo nepārtraukti, slimības pabalstu izmaksā no darba nespējas 11. dienas līdz darbspēju atgūšanas dienai, bet ne ilgāk par 26 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas. Pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas atzinumu, slimības pabalsta izmaksu var pagarināt.

Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība (Ministru kabineta noteikumi Nr. 152) paredz, ka, sākoties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam, sievietei izsniedz divas darbnespējas lapas B, no kurām pirmo (par grūtniecības atvaļinājumu) noslēdz tūlīt, bet otro (par dzemdību atvaļinājumu) – pēc dzemdībām. Darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32. nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12. nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30. nedēļas.

Maternitātes pabalstu (maksā par abu darbnespējas lapu B periodu) izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām.

Pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Ja sieviete ilgstoši nav strādājusi, jo bijis pārejošas darba nespējas periods un iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši visā 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā iemaksu alga, tad to aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, atkāpjoties 32 kalendāra mēnešu periodā, kad bija darba ienākumi.

Arī vecāku pabalsta aprēķināšanai vidējās iemaksu algas noteikšanas kārtība ir līdzīga.

Šie divi pabalsti ir sociāli apdrošinātai personai, kas ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais (pats veic sociālās iemaksas). Bērna kopšanas pabalstu, par kuru Jūs interesējaties, maksā visiem vecākiem līdz bērniņa pusotra gada vecumam. Tā apmērs ir 171 eiro mēnesī.

Informāciju par pabalstiem vecākiem varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) mājaslapā.

VSAA tiesības uz pabalstiem nosaka un pabalstus aprēķina, pamatojoties uz konkrētiem cilvēka sociālās apdrošināšanas datiem, kas ir aģentūras rīcībā. Tāpēc individuālā situācijā jāsazinās ar aģentūru, secīgi izklāstot faktus un situāciju. Ar VSAA iespējams sazināties arī elektroniski, rakstot uz e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas