E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13271
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kredīta atmaksa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2017
Laura

Kredīta parāda atmaksai katru mēnesi pārskaitu 10 €, bet kredīta devējs pieprasa bankas konta izrakstu par 6 mēnešiem, it kā tādēļ, lai izvērtētu, vai varu maksāt tik maz, tai pat laikā katru dienu turpina rēķināt soda procentus. Atteicos nosūtīt šo izdruku, jo nav likumiska pamata man to pieprasīt. Vai tas, ka neizvairos un maksāju tik, cik varu atļauties, dod viņiem tiesības rēķināt soda procentus, nodot mani parādu piedzinējiem vai tiesā? Cik lielu summu var uzrēķināt soda procentos, ja ir 2 kredīti ar pamatsummu 320 € un 1400 €? Par pirmo prasa jau 540 €, par otro 1880 €. Ja tiek pasludināta maksātnespēja, tad jāmaksā pamatsummas vai arī viņu mistiskie procenti?

A
atbild:
19. decembrī, 2017
Laura Studente
LV portālam

Nebanku kredītdevējam nav likumiska pamata pieprasīt konta izrakstu. Patērētāju tiesību aizsardzības likums paredz, ka jebkura ar kredīta līgumu saistītā izdevumu summa, tajā skaitā ar procentu, nokavējuma procentu, līgumsodu, komisijas maksu, termiņa atlikšanu un citu ar kredīta līguma izpildi saistīto maksājumu kopējā summa, nevarēs pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtā kredīta summas.

Tātad, ja no nebanku kredītdevēja, piemēram, ir paņemti 320 eiro, tad, atmaksājot kredītu, visas pārējās izmaksas nevarēs pārsniegt 320 eiro. Tādējādi kopumā maksimālā summa, kas kredītņēmējam būs jāatmaksā, būs  640 eiro. Šis ierobežojums attiecas tikai uz kredītiem ar termiņu, ne garāku par 3 mēnešiem.

Atbilstoši Parādu ārpustiesas atgūšanas likumam kredītņēmējs var piedāvāt arī savus risinājumus un maksājumu grafiku, tātad Jums ir tiesības ierosināt savu maksājumu grafiku.

Ja pasludināsiet maksātnespēju, tad tiesa ņems vērā likumiskos procentus. Tomēr tad kopējām parādsaistībām atbilstoši Maksātnespējas likumam jāpārsniedz 5000 eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas