E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13233
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Kreditora rīcība parāda piedziņas gadījumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2017
Jānis

Labdien! Sakiet, ja, pasliktinoties finanšu stāvoklim, nespēju maksāt kredītus, tostarp kredītlīniju un īstermiņa kredītu, kreditors var parādsaistības iesniegt uzreiz tiesā, vai arī visi iesniedz no sākuma parādu piedzinējiem? Vai parādu piedzinējiem kreditors pieprasa minimālo maksājumu? Šī atbilde man tika atsūtīta no kreditora: “Parādu piedziņas kompānijas veic tikai piedziņas darbības, nosacījumus, kādiem var piekrist komunikācijā ar parādnieku, diktē kreditors, līdz ar to, ja mēs arī nodotu lietu piedziņas kompānijai, tad tai ir jāsaskaņo ar mums pieļaujamā parāda atmaksas kārtība, kā arī vēršam Jūsu uzmanību uz to, ka izvairīšanās no maksājumu veikšanas gadījumā mēs varam arī sniegt prasību uzreiz tiesā, nenododot parādu piedziņas kompānijai. Jūs, iespējams, neapzināties maksājumu, kas ir mazāki par aprēķināto procentu apmēru, veikšanas sekas – ja Jūs neveiksiet maksājumu vismaz aprēķināto procentu apmērā, tad nesamaksātie aprēķinātie procenti tiek pievienoti pamatsummai un no kopsummas turpmāk tiek rēķināti lietošanas procenti, tādā veidā Jūsu saistības tikai palielināsies.”

A
atbild:
12. decembrī, 2017
Laura Studente
LV portālam

Kreditors var izvēlēties, vai piedzīt parādu, nodot to piedzīšanai ārpustiesas parādu piedzinējam, vai arī iesniegt prasību tiesā. Piedzinējs faktiski drīkst parādnieku tikai informēt. Tas, kā informēšana notiek, ir regulēts Parādu ārpustiesas atgūšanas likumā.

Vispirms kreditors vai parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzējs jeb piedzinējs parādniekam rakstveidā paziņo par parāda esamību un aicina labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības. 21 dienas laikā no šāda paziņojuma saņemšanas brīža parādniekam ir tiesības sniegt iebildumus par parāda esamību, tā apmēru un samaksas termiņu. Šajā laikā parāda piedzinējs nedrīkst veikt nekādas parāda atgūšanas darbības, piemēram, iekļaut informāciju par parādnieku parādvēstures datubāzē vai veicināt parāda atgūšanas izdevumu pieaugumu.

Jāņem vērā: neatkarīgi no tā, vai parādu piedzen pats kreditors vai to dara parādu piedziņas kompānija, vai arī parāds ir cedēts (jeb pārdots citam kreditoram), tam saglabājas tie paši nosacījumi, uz kādiem nauda tika aizņemta pirmajā reizē. Tātad ne ārpustiesas piedziņas kompānija, ne jaunais kreditors nav tiesīgs rēķināt soda naudu pēc citas likmes vai palielināt pamatparāda summu.

Turklāt Patērētāju tiesību aizsardzības likums paredz, ka jebkura ar kredīta līgumu saistītā izdevumu summa, tajā skaitā procentu, nokavējuma procentu, līgumsodu, komisijas maksu, termiņa atlikšanu un citu ar kredīta līguma izpildi saistīto maksājumu kopējā summa, nevar pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtā kredīta summas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas