E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13227
Lasīšanai: 4 minūtes

Ieteicams sazināties ar bijušo darba devēju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2017
Bezdarbnieks

Sveicināti! 28.09. pēc abu pušu vienošanās tika pārtrauktas darba attiecības (iesniegumā tā arī tika rakstīts, ko šefs arī parakstīja). 11.10. pieteicos bezdarbnieka pabalstam. 18.10. saņēmu atbildi, ka pabalsts piešķirts, bet ar 11.12. Sākumā biju neizpratnē, jo tomēr ir ikmēneša maksājumi, kas jāsamaksā. Iepazīstoties ar VSAA izziņu, noskaidroju, ka iepriekšējais darba devējs kā iemeslu darba attiecību pārtraukšanai ir norādījis darbinieka uzteikumu. Vai viņš tā drīkstēja? Vai ir iespēja cīnīties un saņemt pabalstu jau par vienu mēnesi? Paldies!

A
atbild:
21. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējs nav tiesīgs vienpersoniski mainīt darba tiesisko attiecību izbeigšanas tiesisko pamatojumu. Ja puses vienojušās izbeigt darba līgumu saskaņā ar Darba likuma 114. pantu, tad šāda vienošanās stājās spēkā pēc tam, kad puses to noformēja rakstveidā. Ja ziņojums par darba attiecību pārtraukšanu ir bijis nepareizi noformēts, persona var griezties tiesā un lūgt piedzīt radītos zaudējumus, norāda Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode. 

Kas attiecas uz informācijas apriti, tad Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumi Nr. 827 par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli noteic, ka darba devējs Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iesniedz informāciju par darbā pieņemtajiem un no darba atbrīvotājiem darbiniekiem. Ziņojumā ar nosaukumu “Ziņas par darba ņēmējiem” kodu veidā norādīta informācija par katru darba attiecību pārtraukšanas veidu, tajā skaitā:

  • 21 – darba ņēmēja vai mikrouzņēmuma darbinieka statusa zaudēšana, pamatojoties uz darba ņēmēja uzteikumu (bezdarbnieka pabalstu šajā gadījumā piešķirs ne agrāk kā 2 mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas);
  • 25 – darba ņēmēja vai mikrouzņēmuma darbinieka statusa zaudēšana citos gadījumos, piemēram, ja darba ņēmējs tiek atbrīvots pēc pušu vienošanās (tādā gadījumā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) bezdarbnieka pabalstu piešķir no pieprasījuma bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai iesniegšanas dienas VSAA).

Jums būtu jāsazinās ar bijušo darba devēju un jāvienojas par labojumiem tā sniegtajā informācijā. Vispār jau būtu bijis loģiski, ja tas būtu darīts uzreiz, 18. oktobrī, kad atklājāt kļūdu, ko, iespējams, ir pieļāvusi grāmatvedība, norādot nepareizu ziņu kodu.

Jau minēto noteikumu 11. punkts paredz: darba devējs darba ņēmēja statusa zaudēšanas iemeslu precizē saskaņā ar tiesas spriedumu, attiecīgās valsts pārvaldes iestādes pieņemtu pārvaldes lēmumu vai pēc savas iniciatīvas.

VSAA par līdzīgu situāciju un neprecizitāti ziņās par darba attiecību pārtraukšanu LV portālam  skaidrojusi (Bezdarbnieka pabalstu piešķir, pamatojoties uz darba devēja VID sniegtajām ziņām): ja VSAA no VID saņem informāciju, ka darba tiesisko attiecību izbeigšanās pamats ir darba ņēmēja uzteikums vai darba attiecības ir pārtrauktas sakarā ar darba ņēmēja pārkāpumu, bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis VSAA iesniegumu pabalsta piešķiršanai, bet ne ātrāk kā 2 mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

VSAA ir ieteikusi sazināties ar VSAA nodaļu, kura pieņēmusi lēmumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu (lēmumā ir norādīta kontaktinformācija), lai noskaidrotu visus faktiskos apstākļus un rastu risinājumu gadījumā, ja darba devēja sniegtās ziņas ir neprecīzas.

Saziņai ar VSAA var izmantot arī e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas