E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13224
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Slimības gadījumā jāinformē darba devējs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2017
Ingus

Vai es darba nespējas A lapu un B lapu drīkstu iesniegt, kad tiek noslēgta B lapa un atsāku strādāt?

A
atbild:
16. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba nespējas lapa ir dokuments, kas apliecina pārejošu darbnespēju, tātad attaisno neierašanos darbā. Ja ir izsniegta darbnespējas lapa A, darba devēja pienākums ir maksāt slimības naudu par pirmajām 10 dienām. To nosaka likums "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu": par otro un trešo slimības dienu maksā ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas;  no ceturtās līdz 10. slimības dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no vidējās izpeļņas.

Ja darbnespēja turpinās un ārsts izsniedzis B lapu, no 11. dienas slimības pabalstu maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Darbnespējas lapā A ir norāde – iesniedzama darba devējam. Savukārt darbnespējas lapa B darba devējam nav jāiesniedz vispār, jo darba devējam tā nav jāapstiprina, lapu B iesniedz tikai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai slimības pabalsta saņemšanai.

Darba devējam saskaņā ar Darba likuma 137. pantu ir pienākums nodrošināt precīzu nostrādātā darba laika uzskaiti, arī attaisnotas prombūtnes uzskaiti, tostarp saistībā ar pārejošu darbnespēju.

Tiesību akti nenosaka, kad darbiniekam jāiesniedz A lapa darba devējam. Taču katram darba devējam ir jāzina, kāpēc cilvēks nav darbā.

Tāpēc darba devējs iekšējās kārtības noteikumos vai citā iekšējā normatīvajā aktā var paredzēt kārtību, kādā darbiniekam jāpaziņo par neierašanos darbā, kad jāiesniedz A lapa, kā arī par darba devēja informēšanu, ja darbnespēja turpinās ilgāk par 10 dienām un ir izsniegta B lapa.

Darba likuma 69. pants paredz, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt darba samaksu ne retāk kā divas reizes mēnesī, ja darbinieks un darba devējs nav vienojušies par darba samaksas izmaksu reizi mēnesī.

Tātad slimības naudas izmaksa var būt atkarīga no tā, kad iesniedz darbnespējas lapu A darba devējam.

Savukārt darbnespējas B lapas oriģināls neatrodas pie darba devēja, jo B lapa tiek iesniegta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā kopā ar iesniegumu slimības pabalsta pieprasīšanai. VSAA tiesības uz slimības pabalstu nosaka un to aprēķina, pamatojoties uz informāciju, kādu darba devējs par konkrēto darbinieku ir iesniedzis Valsts ieņēmumu dienestam. Lai informācija par darbnespējas periodu būtu precīza, darba devējam ieteicams iesniegt B lapas kopiju.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas