E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13217
Lasīšanai: 3 minūtes
1
8
1
8

Tiesības uz bezdarbnieka statusu un pabalstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2017
Aleksandrs

Labdien! Vai ir iespējams saņemt bezdarbnieka pabalstu un vienlaicīgi izīrēt dzīvokli? Paldies!

A
atbild:
22. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. pants nosaka tiesības uz bezdarbnieka statusu personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”). 

Tātad arī tiesības uz piešķirto bezdarbnieka pabalstu ir, ja bezdarbnieks nestrādā (nav darba ņēmējs, jo darba ņēmējs ir obligāti sociāli apdrošināts) vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātais, kuram jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Izīrējot dzīvokli, ir iespējami vairāki nodokļu maksāšanas režīmi.

Viens – gūtajam ienākumam no īpašuma piemēro 10% nodokļa likmi. Dzīvokļa īpašnieks var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējs, bet reģistrēt īres līgumu VID. Šajā gadījumā fizisko personu neuzskata par pašnodarbināto, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas nav jāveic. Tātad persona nav sociāli apdrošināta.

Otrs – maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemērojot 23% nodokļa likmi. Apliekams ir ienākums no saimnieciskās darbības, kuru nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Ja ienākums sasniedz 380 eiro mēnesī (minimālā alga šogad), jāveic VSAOI, tātad persona kļūst sociāli apdrošināta kā pašnodarbinātais.

Saimnieciskās darbības veicējs var izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN). Šī nodokļa maksātājs ir obligāti sociāli apdrošināts, jo MUN likmē iekļauts arī sociālās apdrošināšanas maksājums.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), kas izmaksā pabalstus, informāciju par visiem darba ienākumiem, no kuriem tiek veiktas VSAOI, arī pašnodarbinātajiem, kas veic iemaksas, iegūst no Valsts ieņēmumu dienesta (VID). Ja no saimnieciskās darbības ienākuma nav jāveic sociālās iemaksas, šīs ziņas VSAA nesaņem.

Tātad bezdarbnieka statusu, kas dod tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, var saglabāt tie pašnodarbinātie, kuru ienākumi nesasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru – šogad 380 eiro mēnesī, kā arī, ja, izīrējot dzīvokli, tiek maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, piemērojot 10% likmi.

Nodarbinātības valsts aģentūras informācijā norādīts: ja bezdarbnieks, veicot saimniecisko darbību, kā pašnodarbinātais no saviem ienākumiem veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tad par to vienas darba dienas laikā ir jāziņo Nodarbinātības valsts aģentūrai un bezdarbnieka statuss tiek zaudēts.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas