E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13211
Lasīšanai: 3 minūtes
1
12
1
12

Piespiedu zemes noma jāmaksā par mājai piesaistītās zemes daļu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2017
Anna

Labdien! Dzīvoklis atrodas mājā, kura stāv uz īpašniekam piederošas zemes. Vai zemes noma jāmaksā par visu zemi vai arī par dzīvoklim piesaistīto zemes domājāmo daļu? Kurš LR normatīvais akts regulē zemes nomas maksas cenas par vienību griestus? Paldies!

A
atbild:
15. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dalītā īpašuma gadījumā (zeme pieder vienam īpašniekam, ēka – citam īpašniekam) zemes reformu regulējošajos normatīvajos aktos ir noteikts, ka zemes īpašniekam ir tiesības saņemt zemes nomas maksu.

Privatizētu dzīvojamo māju gadījumā piespiedu nomas attiecības ir noteiktas likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”. Likuma 50. panta pirmās daļas 3. punkts paredz, ka privatizētā objekta īpašnieka pienākums ir slēgt zemes nomas līgumu vai pilnvarot dzīvojamās mājas pārvaldītāju un apsaimniekotāju slēgt zemes nomas līgumu ar tā zemes gabala īpašnieku – fizisko vai juridisko personu –, uz kura atrodas privatizētais objekts. Savukārt 54. panta pirmajā daļā arī zemes īpašniekam ir noteikts pienākums noslēgt zemes nomas līgumu ar privatizētā objekta īpašnieku piespiedu dalītā īpašuma gadījumos.

Likuma 54. pantā arī paredzēts, ka zemes gabala nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Ja puses nevar vienoties, zemes gabala nomas maksa privatizētā dzīvokļa īpašniekam nosakāma 6 procenti gadā no zemes kadastrālās vērtības. Ar grozījumiem likumā zemes nomas maksas maksimālais apmērs ir mainīts: no 2018. gada 1. janvāra – līdz pieciem procentiem gadā no zemes kadastrālās vērtības; no 2019. gada 1. janvāra – līdz četriem procentiem gadā no zemes kadastrālās vērtības; no 2020. gada 1. janvāra – līdz trim procentiem gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Likuma „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 12. panta 2¹. punkts nosaka: ja uz zemes atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, zemes nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Ja puses nevar vienoties, zemes nomas maksa nosakāma 6 procenti gadā no zemes kadastrālās vērtības. Arī šajā likumā ir grozījumi, nosakot maksimālās nomas maksas samazinājumu nākamajos trijos gados.

Ja puses nespēj vienoties par nomas maksu piespiedu nomas tiesisko attiecību ietvaros, tām ir tiesības savas aizskartās tiesības un likumīgās intereses aizsargāt tiesā.

Vēl arī Dzīvokļa īpašuma likums (10. pants) paredz dzīvokļu īpašnieku pienākumu maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes.

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu dzīvojamās mājas pārvaldnieka pienākums ir līguma par piesaistītā zemesgabala lietošanu slēgšana ar zemesgabala īpašnieku.

Par dzīvojamajai mājai piesaistīto zemi nomas maksu katrs dzīvokļa īpašnieks maksā proporcionāli – dzīvoklim piekrītošajām domājamām daļām no piesaistītā zemes gabala.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas