E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13197
Lasīšanai: 3 minūtes

Studiju kredīta dzēšana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2017
Laura

Labdien! No 2012. gada septembra līdz 2017. gadam biju LU studente nepilna laika klātienē. Tika ņemts studiju kredīts “SEB bankā” ar valsts galvojumu. Studiju laikā piedzima bērniņš, cik noprotu, 30% atlaide no atlikušās kredīta summas nepienākas, jo man nav studējošā kredīta. Svarīgs aspekts, mācījos finanšu jomā, bet, pabeidzot LU, izgāju B profesionālās pilnveides kursus pedagogiem, kuri atļauj veikt pedagoģisko darbību. Līdz ar to ir tā, ka nestrādāju profesijā, kurai ņēmu studiju kredītu. Jau otro gadu strādāju skolā, esmu vispārējās vidējās izglītības skolotāja. Sakiet, lūdzu, vai ir kādas papildu iespējas, kā varu iegūt palīdzību no valsts kredīta atmaksas atvieglojumiem? Kāpēc studiju kredīta ņēmējiem nepienākas 30% atvieglojums par bērna piedzimšanu, šiem studentiem kredīta lielums ir lielāks, kāpēc tā tiek atdalīts, vienam jā, otram nē? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
14. novembrī, 2017
Laura Studente
LV portālam

Kā LV portālam iepriekš norādījusi Studiju un zinātnes administrācija, 30% atvieglojums par bērna piedzimšanu tiek piemērots tikai studējošā kredītam, jo atšķirībā no studiju kredīta, kuram studiju laikā procentus dzēš valsts, studējošā kredīta ņēmējiem procenti jāmaksā pašiem.

Lai gan šogad pieteikšanās studiju un studējošo kredīta dzēšanai jau ir noslēgusies, tomēr noteikti pievērsiet uzmanību, kādus kritērijus kredīta dzēšanai Ministru kabinets apstiprinās nākamgad. Piemēram, 2014. gadā tieši attiecībā uz izglītības speciālistiem pastāvēja nosacījums, ka vispirms kredītu dzēš tiem, kuri saņēmuši studiju kredītu izglītības ieguvei, kura saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir nepieciešama amata pienākumu veikšanai. No tā var noprast, ka tobrīd pastāvēja princips, ka teorētiski skolotājs varēja uzsākt dzēšanu arī tad, ja viņš nebija ņēmis kredītu, apgūstot pedagoģisko izglītību.

Jebkurā gadījumā Jūs varat iesniegt nepieciešamos dokumentus Studiju un zinātnes administrācijā un sagaidīt, kāds būs komisijas lēmums par dzēšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas