E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13196
Lasīšanai: 2 minūtes

Paveiktajam jābūt atbilstošam darba līgumā nolīgtajam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2017
Juris

Ja darbiniekiem ir līgums par akorda algu, bet darba apjoms ir tik liels, ka nevar to saražot, pat strādājot 72 stundas nedēļā, un darba devējs draud ar paskaidrojumiem un citādi šantažē, ja saka, ka nav iespējams to saražot, jo daži cilvēki ir uz slimības lapas, bet uzņēmuma plāni ir nebeidzami?

A
atbild:
19. decembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja Jums ir nolīgta akorda alga, tad darba līgumā jau iepriekš jābūt noteiktam un saskaņotam darba veidam, apjomam vai izstrādes normām, izcenojumam, kā arī darba apstākļiem. Darba devējam ir jānodrošina precīza izstrādes uzskaite, kā arī kvalitātes kontrole. Darba devējs ir atbildīgs par to, lai izstrādes normas būtu precīzi noteiktas, ko darbiniekam ar atbilstošu sagatavotību ir iespējams izpildīt normāla darba laika ietvaros saprātīgas intensitātes apstākļos.

Tādējādi Jums un darba devējam ir jāvienojas, vai Jūsu darba līgumā noteiktās izstrādes normas atbilst paveiktajam darba apjomam. Tikai situācijā, ja noteiktās izstrādes normas netiek pildītas, darba devējam ir tiesības noteikt darbinieka atbildību – pazemināt izcenojumu par produkcijas vienību vai pazemināt darba samaksas kategoriju vai par mēnesi aprēķinātās izpeļņas samazināšanas procentu ( DL 72. panta otrā daļa).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas