E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13191
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vecāku pabalstu var saņemt viens no vecākiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2017
Marta

Labdien! Esmu gadu bezdarbnieka statusā. Pabalstu beidza maksāt augustā. Nākamajā gadā man dzims bērniņš. Kādu saņemšu vecāku, bērna kopšanas pabalstu? Vai ir vēl iespēja, līdzīgi kā agrāk, kad bija iespēja strādājošajam tēvam saņemt šo pabalstu, aprēķinot pēc viņa ienākumiem?

A
atbild:
15. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" noteikts, ka tiesības uz maternitātes pabalstu (darbnespējas B lapa pirms dzemdībām un pēc dzemdībām) ir personām, kuras ir sociāli apdrošinātas saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu", t.i., darba ņēmējam un pašnodarbinātajam, ja pašnodarbinātais faktiski ir veicis sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Ja ir noteiktas tiesības uz maternitātes pabalstu, pēc tam maksā arī vecāku pabalstu. Ja nebūsiet darba attiecībās laikā, no kura tiek izsniegta B lapa sakarā ar grūtniecību, tiesību uz pabalstiem nebūs.

Kas attiecas uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu, tad Darba likuma 156. pants nosaka tiesības uz to gan vienam, gan otram vecākam.

Šī atvaļinājuma ilgums ir pusotrs gads, un to var pieprasīt jebkurā laikā, kamēr bērns sasniedz 8 gadu vecumu. Darbiniekam ir tiesības izvēlēties bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, sadalot to pa daļām, vai izmantot to nepārtraukti pusotru gadu, 1 mēnesi iepriekš rakstveidā paziņojot darba devējam par bērnu kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Vecāku pabalstu maksā vienam no vecākiem. Tātad to var pieprasīt arī bērna tēvs. Ja tēvs darbā paņems bērna kopšanas atvaļinājumu uz vecāku pabalsta izmaksas laiku, vecāku pabalstu izmaksās pilnā apmērā. Bērna tēvs var pieprasīt un saņemt vecāku pabalstu arī tad, ja neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, turpina strādāt, taču tad vecāku pabalstu maksās tikai 30% apmērā no aprēķinātā.

Vecāka pabalsta izmaksas ilgumu var izvēlēties: saņemt to līdz bērna viena gada vecumam, tad pabalsta apmērs ir 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Ja izvēlas pabalstu saņemt līdz bērna 1,5 gadu vecumam, pabalsts būs 43,75% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro mēnesī tam vecākam, kurš ir vecāku pabalsta saņēmējs.

Detalizētāku atbildi par pabalstu saņemšanu varat iegūt klātienē ikvienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas