E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13177
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu tikai pie viena darba dēvēja

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2017
Elza

Labdien! Vēlos noskaidrot, vai varu vienā uzņēmumā atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā, bet otrā strādāt? Vai darba devējam būs pienākums saglabāt manu darbavietu? Paldies!

A
atbild:
15. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 156. pants nosaka ikvienam darbiniekam tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu.

Pēc darbinieka pieprasījuma minēto atvaļinājumu piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. Darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs.

Saskaņā ar Darba likuma 91. pantu darbiniekam ir tiesības slēgt darba līgumu ar vairākiem darba devējiem vai tikt citādi nodarbinātam, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi.

Darba līgumu skaits neietekmē darbinieka tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas nosacījumiem. Tādejādi darbiniekam ir tiesības izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu tikai pie viena darba dēvēja.

 Jūs jautājāt par tiesībām uz bērna kopšanas atvaļinājumu, un atbilde ir par to, ko nosaka Darba likums.

 Savukārt gadījumā, ja saņem vecāku pabalstu (ko piešķir līdz bērna viena vai 1,5 gadu vecumam) un gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, tad vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas