E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13162
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Privātmāju īpašnieki un mājas pārvaldīšanas normas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2017
Gustavs

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā ir definēts, kas šī likuma izpratnē ir dzīvojamā māja un dzīvojamās mājas īpašnieks. Nav minēts izņēmums, ka likums neattiektos uz privātmāju īpašniekiem. Dīvaini, bet vai tas nozīmē, ka visas dzīvojamo māju pārvaldīšanas normas attiecas arī uz privātmāju īpašniekiem, tajā skaitā mājas lietas vešana, ikgadējā budžeta sagatavošana, finanšu uzskaite u. c. likumā noteiktās obligāti veicamās darbības? Ja neattiecas, lūgums pamatot ar normatīvajiem aktiem, kādēļ. Kāda ir atbildība vai iespējamās sankcijas no valsts vai pašvaldības puses, ja īpašnieks pats, uzturot savu māju (piem., kadastra datos reģistrētu divu dzīvokļu māja, bet abiem dzīvokļiem tas pats īpašnieks), neved mājas lietu un neplāno mājas ikgadējo budžetu? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
08. novembrī, 2017
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums paredz vairākus izņēmumus dzīvojamo māju pārvaldīšanā, kas attiecas uz viendzīvokļa mājas (privātmājas) īpašnieku. Šādi izņēmumi ir:

  • viendzīvokļa mājas īpašniekam nav jāveic pārvaldīšanas darba plānošana, organizēšana un pārraudzība, tajā skaitā pārvaldīšanas darba plāna, tajā skaitā uzturēšanai nepieciešamo pasākumu plāna, sagatavošana, attiecīgā gada budžeta projekta sagatavošana, finanšu uzskaites organizēšana (sk. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta ceturto daļu);
  • viendzīvokļa mājas īpašniekam nav saistoši Ministru kabineta noteikumi par obligāto pārvaldīšanas darbību nodrošināšanu (skat. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta piekto daļu), piemēram, MK 2010. gada 28. septembra noteikumi Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajam prasībām”.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas