E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13141
Lasīšanai: 3 minūtes

Kas jāievēro, ja mājražotājs vēlas ražot lūpu balzamu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2017
Diana

Labdien! Sakiet, vai varat, lūdzu, sniegt saprotamu skaidrojumu normatīvajiem aktiem saistībā ar kosmētikas līdzekļiem. Ja es kā mājražotājs vēlos ražot lūpu balzamus, ko pārdot gadatirgos, kam izejvielas ir iegādātas Latvijā un kam ir veikts drošības novērtējums, - kas man kā mājražotājam vēl jādara? Jāpiesaka portālā CPNP un jāievēro marķējuma prasības? Vai vēl kas?

A
atbild:
09. novembrī, 2017
Veselības ministrija
Oskars Šneiders, Komunikācijas nodaļas vadītājs

Atbildot uz jautājumu par normatīvajiem aktiem saistībā ar kosmētikas līdzekļiem, paskaidrojam, ka attiecībā uz kosmētikas līdzekļu drošuma prasību ievērošanu būtiski ir šādi normatīvie akti:

  1. Eiropas Parlamenta un Padomes regula (EK) Nr. 1223/2009 (2009. gada 30. novembris) par kosmētikas līdzekļiem, kas paredz, ka, lai nodrošinātu cilvēku veselības aizsardzību, ikvienam kosmētikas līdzeklim, kuru dara pieejamu tirgū, jāatbilst tajā noteiktajām prasībām.
  2. Latvijas kosmētikas ražotājiem un izplatītājiem ir saistoši arī Ministru kabineta 2013. gada 2.  jūlija noteikumi Nr. 354 "Kosmētikas līdzekļu būtisko prasību nodrošināšanas kārtība".

Vēlamies uzsvērt, ka personai, kas vēlas ražot kosmētikas līdzekļus, vispirms ir rūpīgi jāiepazīstas ar abiem minētajiem normatīvajiem aktiem (tie attiecas uz jebkuru kosmētikas līdzekļu ražotāju, tostarp mājražotāju) un jāizvērtē, vai ir iespējams ražot kosmētikas līdzekli, ievērojot nepieciešamās drošuma prasības, un veikt kosmētikas līdzekļa drošuma novērtējumu atbilstoši regulas 10. pantā noteiktajam. 

Tā kā abi minētie normatīvie akti ir apjomīgi un ietver daudz prasību, lietderīgāk būtu, ja persona, kas vēlas ražot kosmētikas līdzekļus, pēc iepazīšanās ar tiem uzdotu konkrētus jautājumus par neskaidrībām, ja tādas radušās. Ar papildu jautājumiem par normatīvo aktu piemērošanu aicinām vērsties Veselības inspekcijā (e-pasts vi@vi.gov.lv), kas atbilstoši kompetencei uzrauga un kontrolē normatīvo aktu ievērošanu attiecībā uz kosmētikas līdzekļiem. Plašu informāciju par prasībām kosmētikas līdzekļiem var atrast arī Veselības inspekcijas mājaslapā, sadaļā “Ķīmija un kosmētika”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas