E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13135
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atbrīvojuma kritēriji ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2017
maris

Labdien! 2004. gadā esmu nopircis dzīvokli un reģistrējis to Zemesgrāmatā, kā arī 2004. gadā esmu deklarējies šajā dzīvoklī un dzīvojis tur līdz 2016. gadam. 2016. gadā izdeklarējos no tā uz citu dzīvesvietu, bet dzīvoklis joprojām pieder man. 2017. gadā gribu šo dzīvokli pārdot. Vai man ir jāmaksā ienākuma nodoklis 15% par nekustamā īpašuma pārdošanu?

A
atbild:
06. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, no gūtā ienākuma ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Nodokļa likme ir 15% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

 Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja tas nav vienīgais īpašums, tad piemērojams pirmais kritērijs. Respektīvi, lai būtu tiesības uz nodokļa atbrīvojumu, pēdējos 60 mēnešos ir jābūt 12 mēnešu deklarēšanās periodam. Ja pārdosiet dzīvokli šogad, šis kritērijs tiek izpildīts, tātad nodoklis nebūs jāmaksā.

Informācija par nodokļa piemērošanu konkrētā darījumā ar nekustamo īpašumu Jums jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas