E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13128
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Atvaļinājumu un slimību neiekļauj kopējā darba laikā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. novembrī, 2017
Aina

Labdien! Darba algas aprēķinā ieskaitītas 189,5 stundas, no kurām oktobrī normālā darba stundas ir 176. Darba devējs pa virsu nostrādātās 12,5 stundas neuzskata par virsstundām, jo septembrī paņemts ikgadējais atvaļinājums 2 nedēļas. Arī septembrī kopā ar atvaļinājuma stundām tika nostrādātas vairāk nekā 168 stundas (80,52 atvaļinājums un 108 darbs) un netika samaksātas virsstundas. Darba devējs to pamato ar to, ka 4 mēnešu laikā ir bijis atvaļinājums un virsstundas tiek rēķinātas no faktiski nostrādātām stundām, neņemot vērā atvaļinājumu vai slimības lapas. Vai šeit tiek pārkāpts darba likums un virsstundu samaksa? Neesmu vienīgais darbinieks firmā, kam tā rēķina algu.

A
atbild:
23. novembrī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja darbiniekam ir attaisnota prombūtne, piemēram, slimība vai atvaļinājums, tad attaisnotās prombūtnes laiks nav ieskaitāms darba laika normā.

Lai aprēķinātu virsstundas, no attiecīgā mēneša normālā darba laika stundām jāatskaita konkrētā darbinieka attaisnotās prombūtnes laiks, tādējādi uzzinot darbinieka normālo darba laiku konkrētajā mēnesī. Par virsstundām būs uzskatāmas tās stundas, kas pārsniedz darbinieka normālo darba laiku konkrētajā mēnesī.

Ja darbiniekam noteikta summētā darba laika organizācija, aprēķinot virsstundas, ņem vērā noteikto pārskata periodu. Pārskata periodu, kas nav ilgāks par trīs mēnešiem,  puses var noteikt darba līgumā, bet darba koplīgumā puses var vienoties par citu pārskata periodu – ne ilgāku par 12 mēnešiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas